BiH

U prvih šest mjeseci prihodi i primici 2,272 milijarde KM

U prvih šest mjeseci prihodi i primici 2,272 milijarde KM
Foto: Arhiva/NN | U prvih šest mjeseci prihodi i primici 2,272 milijarde KM

BANJALUKA - Prihodi i primici planirani budžetom Republike Srpske u prva dva kvartala ove godine ostvareni su u iznosu od 2,272.3 milijardi KM, navodi se u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvo polugodište.

U izvještaju, koji će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati u nastavku 19. redovne sjednice, ističe se da su budžetski prihodi u prva dva kvartala ove godine ostvareni u iznosu od 1,473 milijarde KM.

Strukturu prihoda čine prihodi od direktnih poreza u iznosu od 712,5 miliona KM, indirektni porezi u iznosu od 646,9 miliona KM i neporeski prihodi od 112,5 miliona KM.

Primici od finansijske imovine u prva dva kvartala ove godine ostvareni su u iznosu od 32,4 miliona KM, od čega su najznačajniji primici po osnovu naplate zajmova datih javnim preduzećima u iznosu od 22,2 miliona KM.

U prva dva kvartala ove godine realizovane su dvije emisije dugoročnih obveznica Republike Srpske u ukupnom iznosu od 46,9 miliona KM i emisija na međunarodnom finansijskom tržištu u iznosu od 580,4 miliona KM.

Primici po osnovu emitovanih trezorskih zapisa Republike Srpske ostvareni su u iznosu od 115 miliona KM.

Rashodi i izdaci planirani budžetom u prva dva kvartala ove godine iskazani su u iznosu od 1,834.7 milijardi KM, dok je za redovno servisiranje ino-duga je izdvojeno 132,3 miliona KM.

Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 163,7 miliona KM, a stanje novčanih sredstava na redovnim i namjenskim računima budžeta Republike Srpske na dan 30. juni ove godine iznosilo je 651,9 miliona KM.

Nastavak sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazan je za utorak, 30 novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije