BiH

Apel UN: Odmah zatvoriti kamp za migrante u Vučjaku

Apel UN: Odmah zatvoriti kamp za migrante u Vučjaku
Foto: N.N. | UN u BiH: Pronaći alternativni smještaj za migrante

SARAJEVO - Ujedinjene nacije (UN) u BiH izrazile su zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražilaca azila na područje Vučjaka, apelujući da nadležne institucije u BiH rade na pronalaženju alternativnog smještaja.

U zajedničkoj izjavi tima UN u BiH podsjeća se da na lokalitetu Vučjaka postoje veliki bezbjednosni i zdravstveni rizici, a ta lokacija nije u skladu sa međunarodnim humanitarnim standardima zbog čega nije adekvatna za smještanje ljudi.

Ovi nedostaci su već istaknuti u zajedničkoj izjavi tima UN 14. juna koja je data nakon odluke Gradskog vijeća Bihaća o premještanju migranata, uključujući i tražioce azila koji borave van prihvatnih centara, na područje Vučjaka.

Specijalni izvjestilac UN za ljudska prava migranata Felipe Gonzalez Morales istakao je da je ovaj lokalitet neprimjeren za smještaj ljudi, apelujući da vlasti rade na obustavljanju prakse prisilnog dovođenja migranata tamo, te pronalaženju alternativne lokacije za smještaj.

Tim UN u BiH podržao je ovaj izvještaj specijalnog izvjestioca UN i pozvao vlasti da odmah zatvore kamp i obezbijede humaniju lokaciju za smještaj migranata.

"Vlasti su upoznate o činjenici da je Vučjak lociran u blizini miniranih područja, kao i da postoji velika opasnost od požara i eksplozija zbog mogućeg prisustva metana u tlu. Nije snabdijeven električnom energijom, vodom niti medicinskom njegom, te posjeduje veoma mali broj sanitarnih čvorova", napominje se u zajedničkoj izjavi.

Iz UN ukazuju da je posebno zabrinjavajuća izjava gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da će grad i lokalni Crveni krst obustaviti pružanje pomoći migrantima koji su prisilno premješteni na lokalitet Vučjaka, budući da ta pomoć nije bila dovoljna i prije nego što je posljednja grupa migranata tu prebačena.

"Ako ova odluka bude realizovana, a prebacivanje migranata nastavljeno, raste i opasnost od moguće vanredne situacije na lokalitetu Vučjaka", upozoravaju iz UN.

Stoga UN pozivaju vlasti u BiH da pojačaju napore i što prije pronađu bezbjedan alternativni smještaj koji će biti u skladu sa zakonima u BiH i međunarodnim obavezama, humanitarnom praksom i načelima, uz zagarantovano poštivanje prava migranata, izbjeglica i tražilaca azila.

To je, upozoravaju, neophodno radi smanjivanja pritiska na lokalno stanovništvo Unsko-sanskog kantona zbog sve većeg broja migranata, tražilaca azila i izbjeglica.

UN u BiH i partneri su spremni da odmah aktiviraju raspoloživa sredstva da bi pružili podršku vlastima u uspostavljanju novog smještaja u skladu sa humanitarnim standardima i/ili povećanju kapaciteta postojećih mjesta za smještaj.

U saopštenju napominju da je obezbjeđivanje smještaja migrantima u što kraćem roku od ključnog značaja, a to podrazumijeva i momentalno prebacivanje migranata koji se trenutno nalaze na lokaciji Vučjak. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije