BiH

Udruženja sudija upozoravaju: Neusvajanje budžeta koči da sudije i tužioci stupe na dužnost

Udruženja sudija upozoravaju: Neusvajanje budžeta koči da sudije i tužioci stupe na dužnost
Foto: N.N. | Udruženja sudija upozoravaju: Neusvajanje budžeta koči da sudije i tužioci stupe na dužnost

SARAJEVO - Neusvajanje budžeta na nivou BiH direktno onemogućava da novoimenovane sudije i tužioci te novoizabrani članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH stupe na dužnost zbog nedostatka novca za rad Odjela za integritet u VSTS-u, ali i za rad VSTS-a u punom kapacitetu, navedeno je u zajedničkom saopštenju Udruženja sudija u FBiH i Udruženja sudija u BiH, nakon sjednice upravnog odbora.

"Naime, u februaru 2025. godine VSTS više neće imati kvorum za rad, a time niti mogućnost djelovanja u zakonskim okvirima. Dakle, došlo je u pitanje funkcionisanje cjelokupnog pravosuđa, koje je uz zakonodavnu i izvršnu, treći stub vlasti. Predstavnici svih stubova vlasti treba da rade u interesu građana i na ostvarenju ekonomski boljeg i sigurnijeg života te na kraju i ostanku ljudi u BiH. Funkcionalno pravosuđe u tome igra nezamjenjivu ulogu. Neusvajanje budžeta, s druge strane, blokira pristup BiH i njenih građana sredstvima iz Plana razvoja za zapadni Balkan, koja u prvoj fazi iznose milijardu evra", dodaje se u saopštenju.

Ova udruženja pozivaju predstavnike zakonodavne vlasti, donosioce političkih odluka u BiH, da pokažu odgovornost i učine sve što je u njihovoj moći kako bi budžet na nivou BiH bio hitno usvojen ili da Savjet ministara BiH posebnom odlukom, ako nema dobre volje za usvajanje budžeta, izdvoji novac za početak rada  Odjela za integritet u VSTS-u i omogući nesmetan rad pravosuđa, a time i nastavak puta BiH u članstvo u Evropskoj uniji.

Pozivaju međunarodne partnere i prijatelje da im pomognu u cilju prevazilaženja problema sa kojima se pravosudna zajednica susreće.

"Na koncu, imajući u vidu da će i u slučaju trenutnog usvajanja budžeta, procedura popunjavanja Odjela za integritet VSTS-a neminovno trajati duži period, udruženja pozivaju predstavnike zakonodavne vlasti da u cilju omogućavanja nastavka nesmetanog rada pravosuđa, hitno donesu odluku o prolongiranju primjene Zakona o izmjenama zakona o VSTS-u u dijelu u kojem je propisana obaveza dodatne provjere izvještaja o imovini sudija, kako bi sudije koje su u međuvremenu imenovane mogle preuzeti dužnosti, pri čemu bi dodatna provjera za njih bila izvršena naknadno, čim se za to steknu uslovi", dodaje se u saopštenju.

Osim medijima, potpisnici su ove stavove uputili i Parlamentarnoj skupštini BiH, Ministarstvu pravde BiH, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Delegaciji Evropske unije u BiH, Kancelariji visokog predstavnika za BiH, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu te članovima upravnih odbora dva udruženja sudija.

(Fena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije