SP Qatar 2022.

BiH

Udruženje geografa: Sutorina je, geografski, teritorija BiH

Udruženje geografa: Sutorina je, geografski, teritorija BiH
Udruženje geografa: Sutorina je, geografski, teritorija BiH
Fena

SARAJEVO - Iz Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini ističu da protestuju zbog nakane bh. parlamataraca da "ratifikuju'' granice Bosne i Hercegovine s Republikom Crnom Gorom.

"Ratifikacija se ne može i ne smije sprovesti na dio teritorija krajnjeg jugoistočnog dijela Bosne i Hercegovine toponomastičkog imena Sutorina, koji je plod voluntarstičkog dogovora nekadašnjih predsjednika dvije susjedne republike u bivšoj zajedničkoj državi", saopšteno je iz Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini.

U Udruženju smatraju da su dosadašnje reakcije autora-patriota potpuno opravdane jer s pravom upozoravaju političare da ne ratifikuju granicu sa Republikom Crnom Gorom, jer na taj način dio legitimnog prostora Bosne i Hercegovine ustupaju susjedu.

"Nema niko pravo da ratifikuje sporazum kojeg nema. Isto tako nema niko pravo da legalizuje voluntarističke dogovore, koji nikada nisu ratifikovani u zvaničnim republičkim organima. Ostaje nejasno kako i na osnovu kojih elemenata će to uraditi današnji političari. Trabaju obnoviti znanje da je Bosna i Hercegovina priznata u granicama Berlinskog kongresa iz 1878. Berlinski kongres je potvrdio teritoriju uključujući i Sutorinu, geografski horion, o čemu svjedoči topografska karta, list Trebinje, mjerila 1:150.000 iz 1884, dakle nakon Berlinskog kongresa", stoji u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije