BiH

Udruženje književnika apeluje da Incko povuče sporni zakon

Udruženje književnika apeluje da Incko povuče sporni zakon
Foto: Pixabay/Ilustracija | Udruženje književnika apeluje da Incko povuče sporni zakon

BANJALUKA - Upravni odbor Udruženja književnika Republike Srpske apelovao je da odlazeći visoki predstavnik još jednom razmotri odluku i povuče sporni zakon koji svojom isključivošću ugrožava osnovna ljudska prava i slobode i stvara uslove za još veće podjele i udaljavanja naroda.

"Mada kao Udruženje književnika proklamujemo djelovanje izvan bilo kakvih političkih okvira, kako bi svaki naš član mogao iskazati svoje slobodno mišljenje o aktuelnim pitanjima, kao i da slobodno ispoljava svoje političke ideje, u našoj nacionalno podijeljenoj dvoentitetskoj državnoj zajednici, u suštini protektoratu koji se zove BiH, ipak postoje prelomni trenuci i vremena koja nam ne dozvoljavaju 'pravo na ćutanje'", navodi se u saopštenju.

Iz ovog udruženja ističu da se od osnivanja do danas zalažu za jedno od najvažnijih civilizacijskih ljudskih prava, pravo na slobodu mišljenja i govora, koje je fundamentalno pravo za svakog stvaraoca na svijetu, a ukidanjem tog prava i faktičkog uvođenja zakona o verbalnom deliktu, narušavaju se osnovne ljudske slobode.

"Teško se može shvatiti i prihvatiti necivilizacijska odluka visokog predstavnika koja svojom težinom stavlja tačku na istraživanje i naučno dokazivanje istine o Srebrenici, čak ni sa novim nedvosmislenim činjenicama iznesenim u mišljenju međunarodne ekspertske grupe naučnika", naveo je u saopštenju Upravni odbor Udruženja književnika Republike Srpske.

Kako ističi, zabrane takvog tipa na ovim prostorima bile su poznate isključivo u ratnim vremenima, Prvi i Drugi svjetski rat, a verbalni delikt i zabrana govora i mišljenja kao zakonski okvir nije poznat ni u najtežem tragičnom ratu u BiH.

U saopštenju se dodaje da Udruženje književnika Republike Srpske osuđuje sve zločine i zločince u BiH, kao i svuda u svijetu, ma kom narodu ili narodnostima pripadali, ali smatra da se građanima moraju i u zakonu BiH omogućiti civilizacijska ljudska prava i slobode.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Upravni odbor Udruženja književnika Republike Srpske smatra da takvom odlukom odlazeći visoki predstavnika ne radi na pomirenju narodu što je osnovni zadatak i misija visokog predstavnika u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije