BiH

Udruženje sudija RS: Tegeltija žrtva krivičnog djela

Udruženje sudija RS: Tegeltija žrtva krivičnog djela
Foto: Arhiva / Ilustracija | Udruženje sudija RS: Tegeltija žrtva krivičnog djela, snimak nemoguće autentifikovati

BANJALUKA - Udruženje sudija Republike Srpske saopštilo je da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija nezakonito prisluškivan i da to dovodi u pitanje mogućnost obavljanja funkcije predsjednika VSTS, a mmoguće i članova, pa i drugih sudija i tužilaca u, kako su naveli, sigurnim i zakonitim uslovima.

"Udruženje sudija Republike Srpske zahtijeva da se na dnevni red sjednice VSTS BiH, koja je prema objavama medija zakazana za četvrtak stavi upravo ovo pitanje, koje je od fundamentalnog značaja za sigurnost i zakonitost rada nosilaca prvosudnih funkcija", navelo je Udruženje sudija Republike Srpske.

Iz Udruženja poručuju da se nakon ovoga nijedan sudija ili tužilac u BiH ne može osjećati sigurnim u obavljanju svoje dužnosti u zakonitom okruženju, te je sasvim sigurno da je ovo pitanje od fundametalnog značaja za nezavisnost i funkcionisanje pravosudnog sistema.

"Udruženja sudija Repbulike Spske smatra da su materijali nastali izvršenjem očitog krivičnog djela koji se na nijedan način ne mogu ozakoniti ili autentifikovati, potpuno nepodobni za bilo kakvo razmatranje u kontektstu odgovornosti, naročito imajući u vidu da se ovdje radi očito o predsjedniku VSTS BiH koji je žrtva očitog krivičnog djela. Očekivati da se utvrđuje odgovornost žrtve krivičnog djela je suprotno svim principima vladavine prava i ljudski prava i osnovnih sloboda", zaključili su u Udruženju sudija Repuvlike Srpske.

Podsjećamo, mediji su objavili je tonski snimak na kojem se, prema njihovim tvrdnjama, čuje Tegeltija, odnosno njegov telefonski razgovor sa bivšom članicom VSTS-a Milijanom Buhom, koja je, kako se navodi, insistirala da njena sestra Sanja Čagar bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banjaluci.

Tegeltija je odbacio da je bilo malverzacija u vezi s ovim slučajem i rekao da nikada nije potvrdio autentičnost snimka.

On je ponovio da je "nezakonito sistemsko i kontinuirano praćenje, snimanje i prisluškivanje vodećeg čovjeka pravosudnog sistema radi pravljenja nezakonitih kompilacija i montaža kao materijala kojim bi trebalo proizvesti personalne promjene u pravosudnom sistemu potpuni fijasko države i njenih institucija".

"Umjesto da se javnost bavi pitanjem narušavanja temelja institucionalne i lične sigurnosti, koju država obezbjeđuje svojim građanima, dolazi do potpuno apsurdnog i nezamislivog prihvatanja takvih duboko nezakonitih ponašanja, kojima se narušavaju osnovni postulati demokratije, slobode, ustavnosti i zakonitosti, te elementarnih sloboda i prava građana", rekao je Tegeltija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije