BiH

Ujedinjena Srpska usvojila Nacrt deklaracije o nepovredivosti Srpske

Ujedinjena Srpska usvojila Nacrt deklaracije o nepovredivosti Srpske
Foto: Srna | Ujedinjena Srpska usvojila Nacrt deklaracije o nepovredivosti Srpske

ZVORNIK - Predsjedništvo Ujedinjene Srpske donijelo je danas Nacrt deklaracije o nepovredivosti Republike Srpske kao odgovor na antiustavnu, antidemokratsku i antisrpsku programsku deklaraciju SDA, rekao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

On je rekao da se u Nacrtu deklaracije govori o pravima Republike Srpske utemeljenim na povelji UN i evropskoj Povelji o ljudskim pravima, kojima je predviđeno pravo naroda na samoopredjeljenje, na društveni, ekonomski i kulturni razvoj.

Ovaj dokument u vidu nacrta, kaže Stevandić, biće upućen koalicionim partnerima kao doprinos zajedničkoj strategiji i pripremama za odgovore na deklaraciju SDA.

Stevandić je rekao da je Predsjedništvo Ujedinjene Srpske donijelo odluku da podrži zaključke SNSD-a koji govore o zaštiti Republike Srpske i njenim pravima.

On je najavio da će sutra prisustvovati zajedničkom kolegijumu koji je sazvao Denis Zvizdić kao predsjedavajući.

"Naravno, na taj sastanak idem sa zaključcima Predsjedništva Ujedinjene Srpske i koalicionog dogovora, jer su stavovi Kluba Srba, Ujedinjene Srpske i SNSD-a potpuno podudarni i usaglašeni", rekao je Stevandić novinarima u Karakaju kod Zvornika nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Stevandić je rekao da će ujedinjena Republika Srpska sa većinskom narodnom voljom pobijediti, jer se vlast na nivou BiH mora formirati po zakonu, Ustavu i po izbornim rezultatima, a ne po ucjenama koje su dogovorili Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

On je naveo da blokadu formiranja Savjeta ministara drže SDA i DF, koji pokušavaju da ucijene izborne pobjednike u Republici Srpskoj.

"Izborni pobjednici u Republici Srpskoj nisu zainteresovani da budu u vlasti čija bi cijena bila prihvatanje ucjena SDA i DF-a", rekao je Stevandić.

On kaže da, za razliku od SDS-a i PDP-a iz Saveza za promjene koji su prihvatili da provode politiku SDA samo da bi bili u vlasti, izborni pobjednici u Srpskoj to ne prihvataju.

 

"Mi vodimo politiku Republike Srpske u veoma neravnopravnoj bici, gdje nas stalno klevetaju i lažno optužuju, od UN do lokalnih medija", rekao je Stevandić i ocijenio da je politička situacija u BiH iskomplikovana voljom sarajevskog političkog establišmenta.

Stevandić je podsjetio da se izborni pobjednici u Srpskoj bore da se prvo formira komsija za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara po Ustavu, zakonima i Poslovniku, a da se potom izabere predsjedavajući Savjeta ministara.

On je ocijenio da bi to omogućilo da se radi normalno u Parlamentarnoj skupštini BiH i da se otkoče mnogi projekti koji su važni za sve građane Republike Srpske i Federacije BiH.

Visoki funkcioner Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić rekao je da je očigledan rast ove stranke, kao i jačanje Gradskog odbora stranke u Zvorniku.

Vasić očekuje da će Ujedinjena Srpska biti druga stranka po rezultatu u Republici Srpskoj na narednim izborima, što je, kako kaže, rezultat rada na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije