BiH

Ukinuli republičku taksu poslije 30 godina naplate

Ukinuli republičku taksu poslije 30 godina naplate
Foto: Arhiva | Ukinuli republičku taksu poslije 30 godina naplate

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama kojim se ukida obaveza plaćanja posebne republičke takse čiji su obveznici svi privredni subjekti u Republici Srpskoj.

"Cilj ukidanja posebne republičke takse je rasterećenje privrednih subjekata i brži rast privredne aktivnosti u Republici Srpskoj", saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da su od sredine marta 2020. godine donijeli niz mjera i subvencija s ciljem smanjenja i saniranja štete i gubitaka koji su nastali u poslovanju mnogih privrednih subjekata usljed djelovanja panedime.

Ovim mjerama je, od 1. januara 2021. godine, republička taksa smanjena za 30%, a od 2022. godine za 60% u odnosu na 2020. godinu, dok se od 2023. godine, nakon 30 godina primjene, predlaže njeno ukidanje.

Procjena ostvarenja prihoda od posebne republičke takse u 2022. godini iznosi oko pet miliona KM. Iz tog razloga, ukidanje ove takse od 2023. godine značilo bi odricanje od budžetskih prihoda Republike Srpske u pomenutom iznosu u korist dalje podrške privredi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije