BiH

Ukinuta oslobađajuća presuda u slučaju "Dženan Memić"

Ukinuta oslobađajuća presuda u slučaju "Dženan Memić"
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Ukinuta oslobađajuća presuda u slučaju "Dženan Memić"

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine na zahtjev Tužilaštva BiH ukinulo je oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu koji se odnosi na okolnosti smrti Dženana Memića.

"Odlukom Suda BiH, uvažena je žalba tužilaštva na prvostepenu presudu, ukinuta je oslobađajuća presuda optuženima, te je određen pretres pred Apelacionim vijećem. Postupajući tužitelji u predmetu, dokazivaće navode optužnice pred Apelacionim vijećem Suda BiH", saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Sud BiH, sa sudijom Brankom Perićem na čelu, kao predsjedavajućim vijeća u ovom postupku, prvostepenom presudom oslobodio je Zijada Mutapa, Alisu Ramić Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića optužbe da su kao organizovana grupa učestvovali u skrivanju dokaza o stradanju mladića Dženana Memića na Ilidži 2016. godine.

Nakon presude advokat porodice Memić Ifet Feraget ukazao je na to da ona nije zakonita ni pravilna, a državno tužilaštvo uložilo je žalbu koja je prihvaćena, što znači da će novi pretres biti ponovljen, ovaj put pred Apelacionim vijećem.

Feraget je izjavio za federalne medije da je donesena ova odluka, a da su kao razlog navedeni pogrešno utvrđeno činjenično stanje i bitne povrede odredaba krivičnog zakona. Advokat navodi da je, između ostalog, problem bio i u obrazloženju presude sudskog vijeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije