BiH

Ukinuta smrtna kazna u Republici Srpskoj

Ukinuta smrtna kazna u Republici Srpskoj
Foto: Arhiva | Ukinuta smrtna kazna u Republici Srpskoj

SARAJEVO, BANJALUKA - Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike teških krivičnih djela - odredba je za koju je Ustavni sud BiH u petak odlučio da ne može više da egzistira u Ustavu RS.

Ustavni sud BiH u petak je prihvatio apelaciju Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2. Ustava RS.

Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, u izjavi za RTRS, rekao je da institucije RS imaju rok od tri mjeseca da izbrišu tu odredbu, koja je odlukom Ustavnog suda praktično prestala i da postoji.

Milan Petković, advokat i potpredsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da je takva odluka bila i očekivana, te da je činjenica da je dosad bilo priče da je potrebno izvršiti brisanje u dijelu Ustava RS o smrtnoj kazni.

"Narodna skupština RS ima sada rok tri mjeseca i pretpostavljam da će se izmjene, odnosno ustavni amandmani, naći pred Narodnom skupštinom u naredna tri mjeseca, pa ćemo vidjeti kako će se djelovati po tom pitanju", rekao je Petković.

Dževad Mahmutović, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS iz reda bošnjačkog naroda, takođe kaže da je ovakva odluka bila i za očekivati.

"Međutim, ono što smo mi kroz zahtjev tražili je bilo da oni to ne vraćaju ponovo da se mi borimo s tim, nego da Ustavni sud BiH svojom odlukom obriše tu odredbu", rekao je Mahmutović.

Dodao je da sada Narodna skupština RS treba da usvoji amandman u kontekstu te odluke Ustavnog suda BiH, ali da će oni brisanje ove odredbe svakako podržati.

Ustavni sud je utvrdio da osporena odredba prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine". Sud je naveo da je stupanjem na snagu Protokola broj 13 uz Evropsku konvenciju smrtna kazna ukinuta u svim okolnostima, te da navedeni protokol predstavlja pravno obavezujući akt za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i njene entitete.

Knežević je za RTRS još rekao i da su sudije jednoglasno odbacile zahtjev 15 poslanika Predstavničkog doma PS BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o drumskom saobraćaju RS, koji su smatrali da RS nema pravo da izdaje licence za drumski saobraćaj jer je ta oblast regulisana istovjetnim zakonom na nivou BiH.

"Jasno je iz samog teksta zakona da RS naravno ima ovlaštenje da izdaje te licence za drumski saobraćaj, a da se na bh. nivou izdaju licence za međunarodni saobraćaj. Onda je RS vrlo korektno navela u tom zakonu - ako postoji izdata licenca za međunarodni transport, smatra se da je time izdata i za područje RS. Iz ovog kratkog pregleda jasno je da je Ustavni sud BiH jednoglasno odlučio da ne postoji povreda ustavnosti i, što bi se narodski reklo, da je RS u pravu s tim zakonom", rekao je Knežević za RTRS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije