BiH

Ukoliko se Sindikat UIO BiH ne dogovori s Tegeltijom, slijedi generalni štrajk

Ukoliko se Sindikat UIO BiH ne dogovori s Tegeltijom, slijedi generalni štrajk
Foto: Anadolija/Arhiva | Ukoliko se Sindikat UIO BiH ne dogovori s Tegeltijom, slijedi generalni štrajk

SARAJEVO, BANJALUKA - Sindikat radnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH sutra će razgovarati sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, u vezi sa štrajkom i zahtjevima koje imaju, a u slučaju nepostizanja dogovora, nije isključena mogućnost i generalnog štrajka u ovoj instituciji.

Inače, radnici UIO početkom aprila stupili su u štrajk upozorenja, koji traje svaki dan od 12 do 14 časova i, kako su tada najavili, tako će biti sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi. U ovom periodu, u UIO su nam potvrdili da radnici na granicama vrše pojačan nadzor vozila na način da svako vozilo pregledaju, što stvara velike gužve, posebno u vrijeme praznika i dane vikenda.

"Poslije sjednice Savjeta ministara BiH biće sastanak i vidjećemo šta ćemo u konačnici dogovoriti i u kojem smjeru će ovo ići. Optimistični smo i nadamo se da ćemo uspjeti riješiti naše postavljene zahtjeve jer se nadamo da su i naši poslodavci svjesni činjenice da su zahtjevi realni i davno trebalo da budu realizovani", rekla je za "Nezavisne novine" Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata radnika UIO, dodajući da će štrajk trajati sve do ispunjenja zahtjeva.

Kada je riječ o zahtjevima, Sindikat radnika UIO traži hitno usvajanje budžeta za 2022. godinu i vraćanje osnovice za obračun plate u institucijama BiH na nivo iz 2008. godine, zatim izdvajanje zaposlenih u UIO iz Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH i donošenje posebnog zakona o platama i naknadama zaposlenih u UIO. Takođe, Sindikat traži i usvajanje potrebnih odluka od strane Savjeta ministara BiH kako bi svi zaposleni u UIO imali ista prava, što sada nije slučaj, te ulazak u postupak donošenja kolektivnog ugovora.

"Štrajk još traje i nadamo se rješenju. U protivnom nije isključeno da preraste u generalni štrajk, što svakako ne ide nikome u prilog", rekla je Mrnjavčeva.

U UIO BiH su nam potvrdili da štrajk još traje i da se od 12 do 14 časova obustavlja, odnosno usporava rad u svim jedinicama Uprave, te da u tom periodu granični radnici i carinici pojačavaju kontrolu vozila.

"To se može vidjeti i po gužvama u tom periodu, posebno u vrijeme praznika i vikenda, kada su, inače, veće gužve. Prevoznici se žale na dužinu čekanja, ali odluka Sindikata je bila takva da se na taj način štrajkuje", rekao je za "Nezavisne novine" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Podsjećanja radi, radnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH plate su zamrznute već više od 13 godina, a do tada su dva puta smanjivane. Trenutno, osnovica za obračun plate radnika u Upravi za indirektno oporezivanje BiH je oko 470 KM, a još 2008. godine prije prvog smanjenja bila je 535 KM, tako da je situacija takva da je, recimo, u Republici Srpskoj minimalna plata na nivou od 590 KM, u Federaciji BiH 543 KM, a na nivou institucija BiH 470 KM.

Kao jedan od razloga zbog kojih plate u Upravi za indirektno oporezivanje BiH moraju biti veće u Sindikatu navode i činjenicu da prihodi po osnovu PDV-a nisu bili nikad veći te da su samo u prava tri mjeseca ove godine iznosili dvije milijarde i 229 miliona KM i za 406 miliona KM ili 22,29 odsto su veći u odnosu na prihode koje je UIO prikupila u istom periodu 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije