BiH

Pratite nas na Google news

Jukić: Ukoliko se raspadne VSTS, raspašće se i ostale institucije

Jukić: Ukoliko se raspadne VSTS, raspašće se i ostale institucije
Foto: N.N. | Jukić: Ukoliko se raspadne VSTS, raspašće se i ostale institucije
Srna

SARAJEVO - Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Ružica Jukić tvrdi da ukoliko se raspadne VSTS i ostale institucije na nivou BiH će se raspasti.

Jukićeva je na svom Facebook profilu napisala "da je dobila informaciju o scenariju kako bi trebalo da izgleda rušenje VSTS".

"Ovih dana 'došla' je do mene informacija o planu pojedinih ambasada da gospodin /Muriz/ Memić održi danas sastanak s glavnim tužiocem Gordanom Tadić, a nakon toga da održi proteste i da se kaže da je za sve kriv Visoki sudski i tužilački savjet BiH", navela je Jukićeva.

Ona dodaje da će nezavisni ekspert EU Rajnhard Pribe /Reinhard Priebe/ dostaviti izvještaj koji će biti loš po pravosuđe, te da će zajedno sa američkom Ambasadom tražiti od visokog predstavnika Valetina Incka da iskoristi bonska ovlašćenja prema VSTS-u da raspusti njegove članove.

"Voljela bih da je ova informacija laž. Ali, da li znaju oni, koji su napravili ovakav plan /pod uslovom da je ovo istina/ da upravo ruše instituciju BiH, što predstavlja krivično djelo", ističe Jukićeva.

Ona je dodala da pojedini predstavnici ambasada agresivno nastupaju u želji da se imenuju pojedini nosioci pravosuđa za glavne tužioce, čime su jasno manifestovali miješanje u rad VSTS i sigurno izašli iz mandata, zbog kojeg su i poslani u BiH.

"Jasno je, ko u svemu ovome, ima umiješane prste", ističe Jukićeva.

Jukićeva je navela da postoje veliki politički pritisci na rad VSTS-a, negirajući da ta institucija radi neprofesionalno.

"Raspadne li se VSTS, tvrdim da će se i ostale institucije na nivou BiH raspasti", poručila je Jukićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije