BiH

Uloga novinara u izbornom procesu - ne smiju navijati, a moraju izvagati

Uloga novinara u izbornom procesu - ne smiju navijati, a moraju izvagati
Foto: N.N. | Uloga novinara u izbornom procesu - ne smiju navijati, a moraju izvagati

BANJALUKA, SARAJEVO - Tokom predizbornih kampanja te na sam dan izbora posebno je bitna uloga medija, a novinari pri izvještavanju ne smiju navijati te svaku informaciju zajedno sa svojim urednicima treba da izvažu.

To su neke od poruka naših sagovornika na temu uloge medija u izbornom procesu.

"Uloga medija je važna svakog dana, a naročito u vrijeme predizborne kampanje i na sam dan izbora. Zato je važno da mediji naročito u tom periodu vode računa o poštovanju etičkih i profesionalnih standarda. Nije dovoljno samo pratiti propise Vijeća za štampu ili RAK-a. I sami novinari i naročito urednici moraju da izvažu informacije", kaže Ljiljana Smiljanić, sekretar Kluba novinara Banjaluka.

Prema njenim riječima, mediji biračima moraju dati pravi uvid u to šta kandidati imaju da kažu, bez favorizovanja, što baš i nije slučaj u mnogim medijima.

Kako dodaje, ne smijemo da zaboravimo ni činjenicu da su izborne godine postale i vrijeme masovne pojave novih portala, za koje ne znamo ko ih vodi i uređuje.

"To su u suštini najproblematičniji mediji trenutno, koji u kampanji plasiraju razne neprovjerene informacije ili jednostavno iz izlistanih vijesti i informacija na tom portalu možete zaključiti za koju stranu navijaju. Navijanja ima i na dobro poznatim komercijalnim medijima i nekim javnim servisima i to je nešto čemu se i sami novinari moraju oduprijeti. Uvijek su važniji profesionalnost i objektivnost", navodi Smiljanićeva.

U Izbornom zakonu BiH predviđa se da svi mediji pravedno, profesionalno i stručno prate izborne aktivnosti, uz poštivanje demokratskih principa i pravila, a posebno principa slobode izražavanja.

Savjet za štampu u BiH pozvao je novinare da se prilikom izvještavanja u predizbornoj kampanji pridržavaju Kodeksa za štampu i online medije BiH, ističući članove Kodeksa koji se odnose na uredničku odgovornost, tačnost i fer izvještavanje te mogućnost odgovora.

Posebno ističu i član Kodeksa za štampu i online medije BiH, a koji se odnosi na reklamiranje i sponzorisanje.

Naime, reklame, političke reklame i sponzorisani članci i dodaci moraju biti razdvojeni od uredničkog sadržaja i jasno označeni kao ono što jesu. Pritom sponzorisani materijali moraju jasno ukazivati na izvor sponzorisanja.

"Od 15. oktobra 2020. Vijeće je zaprimilo 94 žalbe na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija i govor mržnje u komentarima posjetilaca internet portala, od čega se 24 odnose na način izvještavanja medija u predizbornoj kampanji. Najveći broj žalbi upućen je od strane političkih subjekata", rekli su za "Nezavisne novine" iz Savjeta za štampu BiH.

Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije "Pod lupom", navodi da je uloga medija u izbornom procesu višestruka.

Prva uloga je, kako pojašnjava, informativna, što znači da bi mediji trebalo blagovremeno i tačno da informišu građane i o izbornom procesu i o izbornoj kampanji i o ulozi različitih političkih subjekata u izbornoj kampanji.

"Mediji bi trebalo da imaju još dvije uloge, od čega je jedna edukativna, koja se odnosi, na primjer, na to kako građani mogu ostvariti svoja prava u izbornom procesu, a druga je orijentacijska, u kontekstu toga da građani imaju dovoljno informacija o onom što se nudi na političkoj sceni, kako bi na bazi toga napravili odluku o tome za koga glasati", precizirao je Jovanović.

Kako dodaje, obično u BiH imamo ispoštovanu informativnu ulogu medija u izbornom procesu, a često izostaju edukativna i orijentacijska.

Prema njegovim riječima, njihovi posmatrači su i u minulom predizbornom procesu zabilježili pristrasno medijsko izvještavanje.

"Od 7. septembra, zaključno sa 13. novembrom, prijavljeno nam je 79 slučajeva nebalansiranog, odnosno pristrasnog medijskog izvještavanja", rekao je Jovanović.

Ovaj tekst se realizuje u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), koji implementiraju CPCD i OM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije