BiH

Uloženi maksimalni napori da se održi zdravstveni sistem

Uloženi maksimalni napori da se održi zdravstveni sistem
Foto: Srna | Uloženi maksimalni napori da se održi zdravstveni sistem

SARAJEVO - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i druga dva člana Predsjedništva danas su u razgovoru sa direktorom Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ za Evropu Hansom Klugeom istakli da su uloženi maksimalni napori da se zdravstveni sistem održi u pandemiji i da je BiH u tome uspjela.

Na sastanku je istaknuta potreba nastavka modernizacije zdravstvenog sektora posredstvom digitalizacije i uvođenja tehnologija koje će jačati kapacitete za borbu protiv bolesti

Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović upoznali su Klugea o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u BiH i aktivnostima koje se sprovode na ublažavanju posljedica pandemije, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom razgovora o prioritetima buduće saradnje BiH i SZO na regionalnom nivou, uključujući i zapadni Balkan, epidemiološkoj situaciji i procesu vakcinacije stanovništva protiv virusa korona u BiH, pozdravljena je inicijativa i posvećenost svih nivoa vlasti u BiH u procesu borbe protiv pandemije i imunizaciji stanovništva.

Navedeno je da proces imunizacije kasni zbog problema u isporuci vakcina u okviru "Kovaks" programa, zbog čega postoji opravdano nezadovoljstvo.

Kluge je izrazio očekivanje da će u skorom roku doći do isporuke 100.000 vakcina posredstvom "Kovaks" mehanizma.

Direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu upoznao je članove Predsjedništva BiH o prioritetima u radu koji se odnose na inovacije u zdravstvenom sistemu, finansiranje u zdravstvu, te predviđanja budućih prijetnji po zdravlje.

Prilikom susreta još jednom je iskazana zahvalnost i pružena podrška svim zdravstvenim radnicima koji su ključan faktor u borbi protiv pandemije.

U vezi sa regionalnom saradnjom izraženo je očekivanje da bude usvojena mapa puta za zapadni Balkan na samitu u oktobru koja će dovesti do sinergijske inicijative na Balkanu i poboljšati saradnju sa EU u prioritetnim oblastima.

Sastanku su prisustvovali i rezidentni koordinator UN u BiH ambasador Ingrid Mekdonald i vršilac dužnosti šefa Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za BiH Fabio Skano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije