BiH

Umjetnost, kultura i proslava evropskih zajedničkih vrijednosti

Umjetnost, kultura i proslava evropskih zajedničkih vrijednosti
Foto: N.N. | Umjetnost, kultura i proslava evropskih zajedničkih vrijednosti

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR - Kreativno ljeto Info-centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini je svojevrsna prilika za istraživanje bh. kulturne baštine i upoznavanje sa magičnim svijetom muzeja, fotografije, slikarstva i ostalih vidova kreativnosti u različitim sferama života.

Od foto-takmičenja, kreativnih radionica, razgovora, turističkih obilazaka pa sve do otkrivanja novih vještina, organizovali smo niz događaja širom BiH s ciljem zajedničkog obilježavanja kreativnog ljeta.

Kulturni i kreativni sektori imaju potencijal za razvoj i promociju baštine, turizma i svih ostalih bogatstava koje Bosna i Hercegovina nudi svojim građanima i posjetiocima. Kako bi mladima približili sve prednosti amaterskog i profesionalnog bavljenja fotografijom, već drugu godinu zaredom organizovane su dvodnevne radionice u Banjaluci, Mostaru, Tuzli i Sarajevu, koje su bile prilika za razvoj korisnih vještina, druženje i upoznavanje kulturne baštine. Polaznici radionica takođe su dobili priliku da učestvuju u takmičenju najboljih foto-reportaža, a za sve građane Bosne i Hercegovine je objavljen poziv za Facebook foto-takmičenje na temu promocije kulturne baštine, koji je otvoren do kraja avgusta 2021. godine.

Neizostavan dio kreativnog ljeta su svakako posjete muzejima širom Bosne i Hercegovine i organizovanje edukativnih, zabavnih i interaktivnih programa za najmlađe posjetioce. Stotine mladih kreativaca zajedno sa kustosima, muzejskim pedagozima i stručnjacima imali su priliku da istraže bogate muzejske građe i saznaju nove zanimljive činjenice o kulturnoj baštini koju muzeji čuvaju, te da nauče nove vještine i ispišu vlastite muzejske priče. 

I dok mladi istražuju svijet muzeja, građani Mostara, Trebinja, Cazina, Zenice, Sarajeva, Tuzle, Bijeljine i Banjaluke dobili su priliku da na jedan dan postanu turisti u svom gradu te da na ovaj nesvakidašnji način upoznaju svoju sredinu i istraže kulturna blaga. Svi oni koji su se oduvijek željeli zaputiti poznatim turističkim rutama i obići mjesta i atrakcije o kojima s ponosom pričaju drugima dobili su priliku da uz profesionalne turističke vodiče obiđu galerije, spomenike, nauče o arhitekturi svojih gradova i spoznaju svoje sredine na drugačiji način.

Ulaskom u umjetničke galerije otvaraju nam se nove mogućnosti za razumijevanje značaja kulture, umjetnosti i aktivizma za razvoj društva i spoznaju zajedničkih vrijednosti. U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine pogledali smo prvu samostalnu izložbu radova Selme Selman, međunarodno priznate bh. umjetnice, koja predstavlja jedinstven prikaz romske zajednice s ciljem promocije raznolikosti i inkluzije. Samostalnu izložbu svi zainteresovani mogu posjetiti do sutra, a nju su pratili i programski događaji usmjereni na umjetnički i aktivistički angažman umjetnice. 

Umjetnost i kultura ne žive samo u muzejima, galerijama i ateljeima umjetnika... Sveprisutni su, te iako obično nastaju u stvaralačkoj samoći, najsnažnije se ispoljavaju kroz zajednički doživljaj svih onih koji ih cijene. Od performansa u čast Maka Dizdara na stoljetnoj Radimlji, razgovora o važnosti pomirenja i suživota s mladima tokom Sarajevo film festivala do umjetničkih radionica na obalama Une, festivali nam omogućavaju da se na nekoliko sati ili dana izmaknemo iz svakodnevice, zabavimo, družimo, naučimo nešto novo i uživamo u kreativnom stvaralaštvu te su najbolji primjer zajedničke proslave kreativnosti. 

I na kraju, smiraj tražimo u našim tajnim baštama u Brčkom, Banjaluci, Mostaru i Sarajevu, gdje nas očekuje opuštena atmosfera urbanih, tajnih bašta poznatih lokalnih art kafea. Ove radionice nas pozivaju da se konačno odvažimo i ozelenimo naše domove te su prilika za korisne savjete kako to možemo uraditi. Za one sklonije umjetničkom stvaralaštvu, tu su i upute renomiranih umjetnika i slikara o prvim koracima u stvaranju umjetničkog djela, poput nabavke štafelaja i vlastitog pribora za slikanje ili pak posjete stručnim radnjama i kupovine pribora za restauraciju namještaja. Tajne bašte omogućavaju i potpuni predah od aktivnog kreativnog ljeta te obuhvataju i organizovanje nagradnih kvizova u opuštenoj atmosferi ljetnih noći.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije