BiH

Upitan legitimitet guvernera Softića

Upitan legitimitet guvernera Softića
Foto: Arhiva | Upitan legitimitet guvernera Softića

SARAJEVO - Iako je mandat članova Upravnog odbora Centralne banke (CB) BiH, a samim tim i guvernera, Ustavom BiH ograničen na period od šest godina, Senad Softić je, i pored isteka mandata, nastavio da obavlja guvernersku funkciju, pozivajući se na Zakon o upravi BiH, koji po mišljenju stručnjaka, uprkos svemu, ne može biti iznad Ustava BiH.

Zbog ove situacije guverner, ali i članovi Upravnog odbora CB BiH, izbjegavaju donošenje bilo kakvih odluka, tako da u ovom trenutku CB BiH praktično ne radi ništa, a zbog različitih pravnih tumačenja u ovoj instituciji vlada haos, jer su mnogi mišljenja da i sam guverner nema legitimitet.

Da je tako, govori i činjenica da sjednica Upravnog odbora CB BiH, koja po Zakonu o Centralnoj banci BiH mora da se održi jednom mjesečno, nije održana od 10. avgusta 2021. godine, tako da je i taj član zakona prekršen. 

Naime, pored Predsjedništva BiH i Ustavnog suda BiH, Centralna banka jedina je institucija kojoj je Ustavom propisano trajanje mandata. Članom VII Ustava BiH propisano je da se Upravni odbor Centralne banke sastoji od pet lica koja imenuje Predsjedništvo BiH na period od šest godina.

Odbor će među svojim članovima imenovati guvernera na period od šest godina. 

Da je legitimitet Softića upitan, govori i činjenica da ga niko od sadašnjeg sastava Upravnog odbora CB BiH nije birao za guvernera. 

Podsjećanja radi, Predsjedništvo BiH 2015. godine imenovalo je Kemala Kozarića, Ankicu Kolobarić, Ljubišu Vladušića, Trivu Marinkovića i Senada Softića za nove članove Upravnog odbora CB BiH.

Na konstitutivnoj sjednici novog Upravnog odbora članovi su između sebe izabrali Softića za guvernera na mandat koji mu je istekao 11. avgusta ove godine.

Na dan isteka mandata, odnosno 10. avgusta 2021. godine, održana je sjednica UO CB BiH, s koje je izdato šturo saopštenje da je zauzet stav da je neophodno omogućiti nesmetan rad CB dok Predsjedništvo BiH ne izvrši imenovanje novog saziva. 

"Od tog saziva Upravnog odbora četiri člana su ili dala ostavke ili su smijenjeni, tako da niko od četiri nova člana, a to su Šerif Isović, Dragan Kulina, Radomir Božić i Danijela Martinović, nikada nije glasao za imenovanje guvernera i zbog toga je i dosad njegov mandat bio upitan, a posebno nakon što je prošao rok od šest godina na koji je imenovan", ispričali su izvori "Nezavisnih novina" bliski Centralnoj banci. 

Da je situacija konfuzna i da CB praktično ne funkcioniše, govori i činjenica da nijedna nadležna institucija BiH, odnosno Predsjedništvo, Parlamentarna skupština niti Ministarstvo pravde, a ni nadležne službe Centralne banke, nisu dali pisano mišljenje kojim bi se potvrdilo da Upravni odbor CB BiH ili sam guverner djeluju zakonito. 

Kakva je situacija u banci najbolje govori da su svi zainteresovani za pojedine funkcije, kao što su mjesto viceguvernera CB BiH i Glavne banke Republike Srpske CB BiH, povukli svoje kandidature jer UO, a i samog guvernera Centralne banke smatraju nelegitimnim. 

"Niko ništa ne radi. Sjednica UO treba da se održi jednom mjesečno, a nije održana u posljednjih mjesec dana. Priča se da bi uskoro mogla biti nova sjednica, ali je pitanje kako će se sve to završiti, da li će uopšte biti održana i hoće li biti donesena neka odluka", ispričali su naši izvori. 

Na pitanja o legitimitetu guvernera, ali i činjenici da je mandat članova UO CB BiH ograničen Ustavom BiH, pokušali smo dobiti odgovore i u samoj Centralnoj banci, međutim do zaključenja današnjeg broja "Nezavisnih novina" nije stigao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije