BiH

Usaglašen Prijedlog teksta zajedničke izjave

Usaglašen Prijedlog teksta zajedničke izjave
Usaglašen Prijedlog teksta zajedničke izjave

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH danas je utvrdilo i usaglasilo Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU.

Prijedlogom teksta zajedničke izjave prihvataju se zaključci Savjeta za spoljne poslove EU, a izjava je proslijeđena liderima parlamentarnih političkih partija u BiH, saopšteno je danas iz Predsjedništva BiH. 

U Prijedlogu izjave navodi se da će institucije vlasti u BiH provesti sve reforme neophodne da bi se uspostavile institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti, te omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU kao suverena zemlja, koja ispunjava uslove i obaveze za članstvo u EU. 

Institucije vlasti u BiH će u programe rada uključiti reforme neophodne za napredak BiH u procesu pridruživanja EU i u djelovanju davati prioritet blagovremenom provođenju tih reformi, navodi se u izjavi. 

U Prijedlogu se navodi i da će institucije vlasti u BiH, u dogovoru sa EU i u skladu sa Kopenhagenskim kriterijumima i pravnom tekovinom EU, sačiniti i provesti program mjerljivih inicijalnih reformskih mjera. 

Te mjere su ekonomske i socijalne, na bazi Sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH, čiji će cilj biti da zaustave negativne ekonomske trendove, pokrenu proces rehabilitacije i modernizacije ekonomije, podstaknu održiv, efikasan, socijalno pravedan i ravnomjeran ekonomski razvoj, stvaranje novih radnih mjesta, povećaju i pravilno usmjere socijalnu zaštitu, te stvore povoljan i pravedan socijalni ambijent. 

Konkretne mjere biće sačinjene i provedene u dogovoru i saradnji sa ekonomsko-socijalnim partnerima, civilnim društvom, EU i međunarodnim finansijskim institucijama. Te mjere odnose se i na izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije, te jačanje vladavine prava, naročito efikasnosti institucija pravne države u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i obezbjeđenju pune pravne bezbjednosti za svako fizičko i pravno lice u BiH. 

U izjavi su navedene i mjere za ubrzanje procesa pomirenja i obnovu narušenog povjerenja, zatim mjere za jačanje administrativne sposobnosti, unapređenje funkcionalnosti i povećanje efikasnosti institucija na svim nivoima vlasti za preuzimanje i provođenje pravne tekovine EU i drugih obaveza za članstvo u Uniji, uključujući uspostavljanje efikasnog i efektivnog mehanizma koordinacije institucija svih nivoa vlasti u BiH u procesu pristupanja EU. 

Institucije vlasti u BiH u kasnijoj fazi /nakon inicijalnih reformskih mjera/ ostvariće napredak u provođenju dodatnih reformi, da bi se unaprijedila funkcionalnost i povećala efikasnost svih nivoa vlasti u BiH, te posebnu pažnju usmjeriti provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije