BiH

Uskoro aviolinija Sarajevo - Budimpešta

Uskoro aviolinija Sarajevo - Budimpešta
Uskoro aviolinija Sarajevo - Budimpešta

SARAJEVO - U Sarajevu su danas potpisani Memorandum o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i transporta BiH i Ministarstva nacionalnog razvoja Mađarske i Program obrazovne i kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za period 2017-2019. godina.

Memorandum i Program je u ime Mađarske potpisao mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto, a u ime BiH ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko, te civilnih poslova Adil Osmanović.

Jusko je rekao da je memorandum potpisan s ciljem jačanja spoljne i trgovinske politike, te povećanja ekonomske aktivnosti, uključujući investicione tokove.

On je na konferenciji za novinare nakon ceremonije potpisivanja naveo da je sa Sijartom i ministrom inostranih i evropskih poslova Hrvatske Davorom Ivom Štirom razgovarao i o važnosti Koridora "Pet ce" koji povezuje Budimpeštu sa Pločama.

"Saglasili smo se da je ovo projekat od značaja ne samo za ove tri zemlje, već i za sve zemlje EU, koje će da ga koriste. Vjerujem da u budućnosti svi zajedno možemo uraditi mnogo toga da Koridor `Pet ce` i BiH ne budu samo tačka zagušenja na papirima EU, nego da budemo dio evropske zajednice", rekao je Jusko.

Osmanović je rekao da Program obrazovne i kulturne saradnje predstavlja odličnu osnovu da saradnja u ovim oblastima u narednom periodu bude intenzivirana.

"Potpisivanjem ovog programa obezbijeđeno je 50 stipendija za studente iz BiH koji studiraju u oblasti poljoprivrede i prirodnih nauka, inženjerstva i ekonomije, te jednociklusne studije u oblasti medicine za pune dodiplomske ili postdiplomske studije", pojasnio je Osmanović.

Prema njegovim riječima, obezbijeđeno je i pet stipendija za pune doktorske studije na engleskom jeziku u bilo kojoj oblasti interesovanja.

On je istakao da će studenti iz BiH biti u prilici da u Mađarskoj koriste besplatne stipendije, smještaj u univerzitetskim kampusima i studentskim domovima, zdravstveno osiguranje i mjesečne stipendije.

"Studenti iz Mađarske mogu da nastave studije na nekom od univerizteta u BiH na način i pod uslovima predviđenim u okviru CEPUS programa", naveo je Osmanović.

On je dodao da će visokoškolske ustanove biti u prilici da organizuju radne posjete, da pozivaju goste predavače, učestvuju u konsultacijama, međunarodnim konferencijama i seminarima.

"Kada je riječ o oblasti kulture program obuhvata sadržajnu saradnju i to u oblastima audio-vizuelne umjetnosti, književnosti, izdavaštva, kulturne baštine, muzike, razmjene izložbi, te saradnje između muzeja, pozorišta, biblioteka, arhiva", naveo je Osmanović.

Sijarto je najavio da će od 5. aprila biti uspostavljena direktna avionska linija između Budimpešte i Sarajeva.

On je rekao je da će mađarska Vlada pomoći četiri projekta na sanaciji i prevenciji od poplava.

"Dali smo ovlaštenja državnim sekretarima da već počnu razgovore između BiH, Hrvatske i Mađarske za uspostavljanje željeznčke linije koja će povezivati Sarajevo, preko Osijeka, sa Budimpeštom", naveo je Sijarto.

Štir je rekao da je na današnjem sastanku istaknuta važnost putnog povezivanja BiH, Hrvatske i Mađarske kroz Koridor "Pet ce".

"Daćemo punu podršku da se i evropskim sredstvima može finansirati Koridor `Pet ce` koji ima i privrednu dimenziju, ali označava i prijateljstvo između BiH, Hrvatske i Mađarske", naveo je Štir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije