BiH

Ustavni Sud BiH: Odluka o Danu RS na narednoj sjednici

Ustavni Sud BiH: Odluka o Danu RS na narednoj sjednici
Ustavni Sud BiH: Odluka o Danu RS na narednoj sjednici

SARAJEVO - Mirsad Ćeman, predsjednik Ustavnog suda BiH je rekao da će odluka o Danu RS biti donesena na narednoj sjednici kako bi sudije imale dovoljno vremena da još jednom pogledaju materijal, javlja novinar "Nezavisnih".

U Ustavnom sudu BiH danas je održana rasprava povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS.

Izetbegović traži da Ustavni sud ocijeni ustavnost Zakona o praznicima RS, među kojima je 9. januar - Dan Republike.

U izlaganju na javnoj raspravi Mile Dmičić, savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da potpuno ostaju kod stava koji je sažet u Deklaraciji Narodne skupštine RS.

Dmičić je rekao da Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta, FBiH i RS i da će svaki entitet nastaviti da postoji sa svojim sadašnjim Ustavom. Rekao je da ne postoji diskriminacija u Zakonu o praznicima u RS.

“Dan Republike jeste praznik ali sekularnog karaktera”, rekao je Dmičić.

On je rekao da je Ustavni sud BiH već jednom donio odluku o konstitutivnosti sva tri naroda u oba entiteta, te da je izbacio sve diskriminirajuće akte iz Ustava. Istakao je da nema  potrebe da ponovo donosi istu odluku.

“U Zakonu o praznicima u RS 9. januar je Dan RS i tu se ne spominje Krsna slava”, rekao je Dmičić.

Dragan Čavić kazao je da ne razumije zašto je sporan 9. januara kao Dan Republike Srpske.

"Ne razumijem zbog čega je sporan 9. januar. Zbog Krsne slave Sveti Stefan. Pa onda su svi praznici sporni, i Nova godina, i praznik rada i obilježavanje 21. novembra kada je potpisan Dejtonski sporazum jer je i na taj dan Krsna slava Aranđelovdan. To znači da su i svi ovi praznici upitni. Pa i za Novu godinu se obilježavana Silvesterovo, a za 1. maj takođe katolički blagdan Sveti Josip Radnol", rekao je Čavić.

Čavić je rekao da se obilježavanje Dana Republike Srpske sastoji se od niza događaja koji se provode zajedno sa pripadnicima raznih grupacija.

"Slavim krsnu slavu i znam da je to specifikum sprskog naroda. To je porodična slava koja nalaže da se tog dana pozivaju komšije bez obzira koje su oni vjeroispovijesti. S tog spekta ne možemo govoriti da je to specifičnost jednog etnosa, baš kao i praznik Kurban-bajram, to nije dan kada se ljudi dijele već kada sazivaju goste i komšije", istakao je Čavić dodajući kako krsna slava nije ustanovljena aktom Narodne skupštine, nije sadržaj nijednog zakona, stoga "normativno ne postoji".

"Vjerska pitanja nisu predmet institucija i to se odnosi na sve religije", rekao je poslanik u Narodnoj skupštini RS Željko Mirjanić ističući kako država može da počiva samo na principima sekularizma.

"Nemate pravo osporavati praznik koji postoji u vjerskom kalendaru. Kad osporavate Srpsku pravoslavnu crkvu, osporavate i muslimansku vjersku zajednicu i Katoličku crkvu. Njihovo je pravo da slave, drugo je pitanje da li se poklapa sekularni i vjerski praznik", zaključio je Mirjanić.

“Odvojite politiku od prava da bi ova država mogla funkcionisati”, rekao je Mirjanić.

Mirjanić je, na upit novinara zašto 9. januar, rekao da je to isto kao da ga pitaju zašto slavi rodjendan na dan kad je rodjen, a ne neki drugi dan.

Nedim Ademović pravni ekspert iz Izetbegovićevog tima kazao je da oni odustaju od prvog člana u kojem traže da se ocijeni ustavnost donošenja odluke o praznicima RS, te je naveo da pravni tim želi samo da se ospori ustavnost 9. januara kao praznika RS zbog toga što se on obilježava i kao Krsna slava RS - Sveti Stefan.

Ademović je podsjetio na odluku Venecijanske komisije koja takođe smatra da je “diskriminatorski 9. januar kada se uzme u obzir istorijski i politički kontekst datuma, jer ga drugi narodi ne doživljavaju kao svoj”.

Narodna skupština RS usvojila je Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno donese odluku kojom bi ovaj praznik proglasio neustavnim.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije