BiH

Ustavni sud BiH obustavio postupak pokrenut na inicijativu Borjane Krišto

Ustavni sud BiH obustavio postupak pokrenut na inicijativu Borjane Krišto
Foto: N.N. | Ustavni sud BiH obustavio postupak pokrenut na inicijativu Borjane Krišto

SARAJEVO - Ustavni sud BiH obustavio je danas postupak pokrenut zahtjevom predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Ustava Federacije BiH /FBiH/ koje se odnose na popunu federalnog Doma naroda, zato što je podnosilac odustao od tog zahtjeva, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Za Krišto je sporna bila ustavna formulacija prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona. 

Svojom apelacijom je namjeravala da potkrijepi HDZ-ovu interpretaciju ranije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "LJubić". 

Kako je Srna već objavila, lider HDZ-a Dragan Čović ranije je najavio da će apelacija Krišto biti formalno povučena, jer je to "doprinos HDZ-a BiH unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH". 

Odlučujući o zahtjevu Opštinskog suda u Tuzli za ocjenu kompatibilnosti određenih članova Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, Ustavni sud BiH utvrdio je da osporene odredbe nisu u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH. 

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Okružnog suda u Banjaluci koji je podnio sudija Milan Blagojević, utvrdio da je osporena odredba Zakona o parničnom postupku Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. 

Odlučujući o zahtjevu Suda BiH za ocjenu kompatibilnosti članova Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, Ustavni sud BiH utvrdio je da su osporene odredbe u skladu sa Ustavom BiH. 

Sve odluke usvojene na 115. plenarnoj sjednici biće dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec i objavljene u što kraćem roku na internet stranici Ustavnog suda BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije