BiH

Ustavni sud BiH osporio Zakon o Danu RS

Ustavni sud BiH osporio Zakon o Danu RS
Foto: N1 | Ustavni sud BiH osporio Zakon o Danu RS

SARAJEVO - Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je Zakon o Danu RS, odnosno 9. januar kao dan Republike Srpske, povtrđeno je za N1 iz Ustavnog suda BiH. Zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske podnijelo je u januaru prošle godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS.

Ovo praktično znači kako 9. januar ne može biti obilježen kao dan Republike Srpske.

"Ustavni sud je donio odluku kada je riječ o ocjeni ustavnosti. Radi se o datumu 9. januaru, i usvojio je njihov zahtjev i proglasio neustavnom odredbu o devetom januaru kao Danu RS i poništio tu odredbu. I narednog dana ta će odredba prestati da važi", kazao je za N1 predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević.

Šta to znači za vlasti RS?

"Očigledno je da će NSRS i Vlada RS morati ući u proceduru izmjena zakona o Danu Republike. Ustavni sud je naglasio da se Ustavni sud uopšte ne upušta u pravo RS da proglasi svoj Dan RS. Takođe, pošto je u odluci rečeno da RS ima pravo da organizuej referendum i utvrdi Dan RS, međutim ova norma i označeni datum deveti januar, nije ustavna. Znači da će NSRS i Vlada kao predlagač očito morati izmijeniti ili dopuniti Zakon o Danu RS. Kako i u kom obimu, to je na vlastima RS", dodao je.

Takođe, Ustavni sud se proglasio nenadležnim za tri zahtjeva koja se odnose na Uputstvo CIK-a o načinu sprovođenja posrednih izbora. Zahtjevi se odnose na popunu Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno na odluku CIK-a da se koristi popis iz 2013.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije