BiH

Ustavni sud RS: Prihvatljivi zahtjevi Klubova delegata Bošnjaka i Hrvata

Ustavni sud RS: Prihvatljivi zahtjevi Klubova delegata Bošnjaka i Hrvata
Foto: Ilustracija | Ustavni sud RS: Prihvatljivi zahtjevi Klubova delegata Bošnjaka i Hrvata

BANJALUKA - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je danas na sjednici da su prihvatljivi zahtjevi Kluba delegata bošnjačkog naroda i Kluba delegata hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog i hrvatskog naroda u vezi sa Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

Pomenuti zakon Narodna skupština Republike Srpske izglasala je na sjednici održanoj 28. novembra 2019. godine.

Vijeća odlučilovalo o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno postojanja uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o tome da li je osporavanim Zakonom došlo do povrede vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda.

"Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da su u konkretnom slučaju predmetni zahtjevi prihvatljivi s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.

Zaključuje se da će Vijeće meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije