BiH

"Ustavni sud RS je krajnji čuvar i jedini tumač Ustava RS"

"Ustavni sud RS je krajnji čuvar i jedini tumač Ustava RS"
Foto: N.N. | "Ustavni sud RS je krajnji čuvar i jedini tumač Ustava RS"

BANJALUKA - Ustavni sud RS je krajnji čuvar i jedini tumač Ustava RS, poručio je Džerard Selman, predsjednik ovog suda na svečanoj akademiji u Akademiji nauka i umjetnosti RS gdje je počelo obilježavanje 25 godina rada Ustavnog suda RS.

"On svojim tumačenjem i donošenjem odluka kreira pravni život RS. Ustavni sud RS je i odraz suverenosti RS i njene konstitutivnosti kao entiteta u okviru BiH, te je poseban značaj što Ustavni sud svojim odlukama štiti ustavnost i zakonitost, a svakako obraća posebnu pažnju i na zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda", istakao je Selman.

On se posebno zahvalio Željki Cvijanović, predsjednici RS, jer se prilikom obavljanja funkcije predsjednika Vlade RS založila za rješavanje pitanja smještaja Ustavnog suda RS, te je istakao da će u narednom periodu raditi sigurno na drugoj fazi implementacije tog dogovora.

Cvijanovićeva je naglasila da je Ustavni sud RS zaštitnik i čuvar ustavnosti i zakonitosti. 

"Ustavni sud je sastavni dio ukupne republičke infrastrukture, institicionalne, te on tu svakako pokazuje da mi jesmo u prostoru u kojem postoji vladavina prava", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla s obzirom da živimo u društvu koje je prilično nesređeno i ambijentu koji je neprijateljski nastrojen, što otežava funkcionisanje institucija, te zbog toga očekuje od pravne struke da o tome mnogo više govori nego politka.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, čestitao je 25 godina Ustavnog suda RS i naglasio da je ovo institucija koja se izgradila i pozicionirala u odbrani RS.

"U proteklih nekoliko godina bilo je nekoliko nasrtaja na rušenje institucija RS, pa i kroz Vijeća naroda gdje se prema Ustavnom sudu podnosile razne inicijative za zaštitu vitalnog interesa, a Ustavni sud je to na zakonit i korektan način stavio u okvire zakonitosti RS, tako da u posljednje vrijeme i nema podnošenja takvih inicijativa", rekao je Visković.

Premijer je rekao da treba pomoći Ustavnom sudu RS da dođe do svog adekvatnog prostora, te da će Vlada RS raditi na tome da ovaj sud neku od narednih godišnjica slavi u novim prostorijama. 

Dodao je da će se time dobiti ambijent kako bi Ustavni sud i dalje radio na zaštiti zakonitosti i ustavnosti RS, a to je više nego značajno za sve građane koji žive u RS.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da ovih 25 godina govori o državotvornosti RS i svih njenih institucija, te je dodao da se nada da će Ustavni sud RS dobiti i odgovarajuće uslove obzirom na važna pitanja koja razmatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije