BiH

Pratite nas na Google news

Ustavni sud RS ocijenio neprihvatljivim zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda

Ustavni sud RS ocijenio neprihvatljivim zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda
Foto: Ilustracija | Ustavni sud RS ocijenio neprihvatljivim zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda
N.N.

BANJALUKA - Na današnjoj sjednici Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučeno je da nije prihatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u zaključcima vezi sa razmatranja Informacije o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta usvojenoj na 8. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Radi se o zaključcima koje je Narodna skupština RS izglasala na sjednici 14. posebnoj sjednici održanoj 1. juna 2020. godine.

"Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da, s obzirom na sadržinu osporenih zaključaka kao i pitanja koja se njima tretiraju, proizlazi da ovi akti ne sadrže norme opšteg karaktera već da je riječ o aktima kojim se izražava politički stav Narodne skupštine RS u vezi predmetne Informacije. Zbog toga, Vijeće je utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim pravnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih Zaključaka sa odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS", navodi se u saopštenju iz Ustavnog suda RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije