BiH

Ustavni sud odbio apelaciju RS: Vojna imovina se može knjižiti na državu

Ustavni sud odbio apelaciju RS: Vojna imovina se može knjižiti na državu
Foto: Ilustracija | Ustavni sud odbio apelaciju RS-a: Vojna imovina se može knjižiti na državu

SARAJEVO - Ustavni sud BiH na svojoj posljednjoj sjednici donio je odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Republike Srpske, kao vid žalbe na raniju odluku Suda BiH kojom je naloženo da se vojna imovina u Han Pijesku uknjiži na BiH

Pravobranilaštvo RS je u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekt Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Odluka Apelacionog vijeća BiH je konačna i izvršna. Ovo je značajan korak za knjiženje ne samo objekta Veliki Žep u Han Pijesku, nego po principu precendentnog prava, moguće je svu vojnu državnu imovinu knjižiti na njenog stvarnog vlasnika - državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružanih snaga BiH.

"Očekujemo da će Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga, hitno obavijesti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a za BiH", kazao je Amer Jerlagić, predsjednik SBiH.

Na ovaj način ispunjen je i posljednji Talinski uslov iz 2009. godine.

Podsjećamo da se u Talinu Haris Silajdžić kao član Predsjedništva BiH uspio izboriti za aktivaciju MAP-a, a da ni osam godina nakon toga još ništa nije urađeno.

(NN/klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije