BiH

Pratite nas na Google news

Usvojen Program rada Savjeta ministara BiH: Sačuvati živote i zdravlje građana

Usvojen Program rada Savjeta ministara BiH: Sačuvati živote i zdravlje građana
Foto: Savjet ministara BiH | Usvojen Program rada Savjeta ministara BiH: Sačuvati živote i zdravlje građana
N.N.

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Program rada za 2020. godinu koji će Generalni sekretarijat Savjeta ministara dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH radi upoznavanja.

Zadatak Savjeta ministara BiH u skladu sa Programom za 2020. godinu je da, u koordinaciji sa drugim nivoima vlasti u BiH, iznađe blagovremene i adekvatne mjere, koje će u prvom redu sačuvati živote i zdravlje građana, a ujedno i realni sektor i zaposlenost.

Кljučne reformske oblasti su ekonomija, reforma javne uprave, evrointegracije,   odnosi unutar BiH, saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnom zajednicom, vladavina prava, migrantska kriza, izbjeglice, raseljena lica i povratnici te mladi, žene i ostale osjetljive kategorije.

Rukovodioci institucija Savjeta ministara BiH zaduženi su da blagovremeno započnu aktivnosti na pripremi programa rada za 2021. godinu i dostave ga Generalnom sekretarijatu, najkasnije do 30.10. 2020. godine, kako bi Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH, kao centralno koordinirajuće tijelo postupka uticaja procjene propisa, do 30.11. ove godine programe mogao usaglasiti sa institucijama Savjeta ministara BiH, radi njihovog pojedinačnog usvajanja i uvrštavanja njihovih izvoda u Program rada Savjeta ministara BiH za 2021. godinu.

Savjet ministara BiH usvojio je Nacrt programa javnih investicija/razvojno-investicionog programa institucija BiH za period 2021 – 2023. godine.

Nakon što institucije BiH ažuriraju podatke o projektima u skladu sa nastalim promjenama, kao i promjenama nastalim u procesu pripreme Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Savjetu ministara BiH na usvajanje Prijedlog programa javnih investicija/razvojno-investicionog programa institucija BiH.       

Nacrt programa sadrži podatke o 247 projekata, ukupno vrijednih 3 milijarde i 881,82 miliona КM, od čega se oko 3 milijarde 566,52 miliona КM odnose na ulaganja u kapitalne projekte, a 315,31 milion КM na ulaganja u institucionalne projekte.

Vrijednost projekata koji direktno doprinose socioekonomskom razvoju iznosi više od 2,78 milijardi КM.

Trenutno se provode projekti vrijedni milijardu i 158,134 miliona КM koji se finansiraju iz domaćih sredstava, putem budžeta, granta i vlastitih sredstava, te iz inostranstva (zajmova i grantova). 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije