BiH

Pratite nas na Google news

Usvojen Razvojno-investicijski program institucija BiH do 2022.

Usvojen Razvojno-investicijski program institucija BiH do 2022.
Foto: Arhiva | Usvojen Razvojno-investicijski program institucija BiH do 2022.
M.B.

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Program javnih investicija/Razvojno-investicijski program institucija BiH za period 2020. - 2022. godine, koji sadrži podatke o 277 projekata u ukupnoj vrijednosti 3 milijarde 946,09 miliona KM.

Kako je pojašnjeno u saopštenju, nakon vanredne telefonske sjednice Savjeta ministara BiH, gotovo 3,6 milijardi KM odnosi se na ulaganja u kapitalne projekte. 

"Ukupna vrijednost projekata koji direktno doprinose socio-ekonomskom razvoju iznosi više od 2,8 milijardi KM", navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, trenutno se provode 133 projekta ukupno vrijedna milijardu i 209,07 miliona KM, od kojih se 995,48 miliona KM odnosi na ulaganja u kapitalne projekte, a 213,59 miliona KM na ulaganja u institucionalne projekte. 

Za realizaciju projekata u implementaciji do 30. 6. 2019. godine utrošeno je 537,47 miliona KM. 

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog ugovora o finansiranju (Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II) između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Evropske investicijske banke (EIB), vrijedan 30 miliona eura. 

"Projekt će doprinijeti unapređenju uslova života za više od 216 hiljada stanovnika Republike Srpske, a uključuje izgradnju i obnovu infrastrukture za vodosnabdijevanje, otpadne i olujne vode u općinama koje učestvuju u ovom projektu", navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje ukupna vrijednost Projekta je procijenjena na 60 miliona eura, od čega je kredit EIB-a 30,0 miliona eura, domaća kontribucija i drugi izvori 28,8 miliona eura i grant sredstva u iznosu 1,2 miliona eura.

"Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući grejs period od šest godina sa alokacijom na Republiku Srpsku. Projekt će biti implementiran u periodu između 2020. i 2024. godine", navedeno je u saopštenju.  

Na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrđen je i Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Aneksa Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima.  

Takođe utvrđen je i Prijedlog sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije kojim se mijenja Sporazum o finansiranju Bosne i  Hercegovine i Evropske komisije u vezi sa "Interreg IPA programom prekogranične saradnje Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora" za period 2014 - 2020. (CCI 2014TC1615CB004) u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

Izmjenama je u Sporazum uvršten okvir za izvršenje Programa o saradnji te su dopunjena pravila o državljanstvu i porijeklu u postupcima javne nabavke.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije