BiH

Usvojen poslovnik POSP-a

Usvojen poslovnik POSP-a
Foto: Srna | Usvojen poslovnik POSP-a

SARAJEVO - Na Drugoj sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH (POSP), koja je održana danas u onlajn formatu, usvojen je Poslovnik POSP-a, čime je otvoren put za održavanje redovnih sjednica ovog tijela i napravljen odlučujući korak ka potpunom ispunjavanju jednog od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije na zahtjev BiH za članstvo u EU.

Tokom sjednice, kojom su zajednički predsjedavali Romeo Franc iz Evropskog parlamenta i Nebojša Radmanović iz Parlamentarne skupštine BiH, razmijenjene su informacije, stavovi i mišljenja o stanju odnosa između EU i BiH, saopšteno je danas iz parlamenta BiH.

Franc i Radmanović dali su zajedničku izjavu u kojoj su izrazili zadovoljstvo rezultatima druge sjednice POSP-a i usvojenim Poslovnikom ovog tijela, kojim su, kako se navodi u izjavi, prevladane prepreke i pronađeno obostrano prihvatljivo rješenje.

U raspravi, u kojoj je učestvovala većina članova POSP-a iz Evropskog parlamenta i parlamenta BiH, fokus je stavljen na realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te je naglašena potreba da se ubrza realizacija ključnih prioriteta, posebno do kraja ove godine, koja je ocijenjena kao ključna za sprovođenje reformi.

Iz Direkcije za evropske integracije BiH najavljeno je da će do decembra ove godine biti završena izrada Plana integrisanja BiH, a iz Evropske komisije da će BiH biti pružena neophodna podrška u realizaciji reformi, u vidu sprovođenja IPA 3. programa pretpristupne pomoći, koji obuhvata paket od 14,2 milijarde evra za cijeli region zapadnog Balkana.

Najavljen je i nastavak podrške EU u saniranju posljedica pandemije virusa korona, koji obuhvata isporuku 200.000 vakcina, a koje će u BiH sukcesivno stizati do avgusta ove godine.

U zajedničkoj izjavi navedeno je da će naredna sjednica ovog tijela, koje je "udahnulo novi život parlamentarnoj dimenziji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH", biti održana u drugoj polovini ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije