BiH

Usvojena deklaracija na Samitu u Antaliji, članovi Predsjedništva BiH sa Erdoanom

Usvojena deklaracija na Samitu u Antaliji, članovi Predsjedništva BiH sa Erdoanom
Foto: RTRS | Usvojena deklaracija na Samitu u Antaliji, članovi Predsjedništva BiH sa Erdoanom

Samit procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koji je održan u Antaliji, završen je usvajanjem deklaracije.

U deklaraciji je pružena podrška evropskoj perspektivi regiona, jačanju međusobne saradnje, ali i ideji o "malom Šengenu".

Ipak, ni ovaj sastanak lidera regiona nije protekao bez diplomatskih skandala. Kako je za RTRS rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je jedini od trojice članova Predsjedništva učestvovao na Samitu, predsjednica samoproglašenog Kosova Vljosa Osmani lobirala je u svom obraćanju lidere zemalja učesnica u procesu da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.  To je poslije za RTRS potvrdila i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ovim Priština ponovo krši Vašingtonski sporazum kojim se obavezala da će zaustaviti kampanju lobiranja za priznanja, kao što se i Srbija obavezala da neće lobirati da zemlje koje su takozvanu kosovsku nezavisnost priznale, to priznanje povuku.

Danas su održani i sastanci na marginama. Članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom. Uoči tog sastanaka, Dodik je rekao da će turskog predsjednika pitati da li je Turska na strani samo jednog naroda u BiH.

Nakon samita u Antaliji počinje Diplomatski forum. Ovaj događaj Turska organizuje prvi put, a cilj je da ponudi novu platformu za razgovor o ključnim diplomatskim problemima. O brojnim temama u okviru 15 sesija razgovaraće više od 10 šefova država i više od 40 šefova diplomatija.

Nije predviđeno da nakon foruma bude objavljen neki zajednički dokument, ali je to dobra prilika za sastanke na marginama. Plan je bio da se članovi Predsjedništva sastanu sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom. On je tražio taj razgovor, ali je pitanje hoće li se desiti zbog gustog rasporeda i obaveza koje sutra imaju članovi Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije