BiH

Parlament RS usvojio dopune Krivičnog zakonika: Srpska jedinstvom uzvratila Incku

Parlament RS usvojio dopune Krivičnog zakonika: Srpska jedinstvom uzvratila Incku
Foto: Velibor Tripić | Usvojene dopune Krivičnog zakonika: Odluka visokog predstavnika neće se primjenjivati
Uroš Vukić

BANJALUKA - Odluka visokog predstavnika o nametanju Krivičnog zakona BiH kojim se, između ostalog, zabranjuje negiranje genocida neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, a dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona, predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara BiH, Predsjedništvu BiH i parlamentu BiH neće donositi odluke.

Ovo je, između ostalog, odlučeno u petak na održanoj posebnoj sjednici NS RS, gdje su svi politički predstavnici iz Republike Srpske bili jedinstveni.

Pored usvajanja Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, poslanici iz stranaka iz Republike Srpske jednoglasno su usvojili i dopune Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se, pored ostalog, zabranjuje nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

"Republika Srpska je jedinstvena u ovome", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, nakon posebne sjednice NS RS, koja je bila zatvorena za javnost, istovremeno dodajući da su izmjene Krivičnog zakona, koje je nametuno Valentin Incko neprihvatljive za Republiku Srpsku te da je njegova odluka da to uradi bila pogrešna, nepotrebna i samo je zakomplikovala situaciju u BiH.

"Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom gurnuo je BiH u najveću krizu nakon rata", rekao je Čubrilović.

Kao i prethodnih dana, lideri političkih partija istakli su da su izmjene Krivičnog zakona koje je nametuno Incko neprihvatljive za Republiku Srpsku te da se na to mora reagovati i ne dozvoliti da više iko ikada tako nešto uradi, jer svima je više nego jasno da visoki predstavnik na to nema pravo i da se tome mora suprotstaviti.

"Incko je prekršio međunarodno pravo, Ustav i zakone u BiH. Bonska ovlaštenja mu nikada nisu data da nameće zakone. To je jedno veliko međunarodno blefiranje. Očigledno da misle da iza njih stoji sila i da mogu da nameću zakone. Na ovom pitanju je pala politika Evropske unije da mogu da govore o pravnoj državi i pravu. Očigledno je sve to bilo lažno", rekao je Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

I Mirko Šarović, lider SDS-a, rekao je da se BiH nalazi u jednom od "najdelikatnijih trenutka" te da je dobro što je u Srpskoj postignuto jedinstvo. Takođe, naglasio je da se usvajanjem dva zakona i zaključka na posebnoj sjednici NS RS vjerovatno neće stati.

"Dio smo zajedničkog dogovora da damo odgovor na vrlo složenu situaciju u kojoj se našla, ne samo Republika Srpska, nego i cijela BiH. Razmišljamo dugoročno, jer ova kriza ima potencijal da se probudi i početak je složenog perioda, ali moramo razmišljati šta je na kraju i kako doći do rješenja", rekao je Šarović, dodajući da je parlament BiH jedino mjesto gdje se mogu donositi zakoni te da suština odbrane Republike Srpske na ovom pitanju ne treba da bude na sadržaju odluke, već na tome da niko nema pravo da nameće zakone, naglašavajući istovremeno da je i sam sadržaj odluke neprihvatljiv, kako za SDS, tako i za sve parlamentarne stranke u Srpskoj.

Pored dva zakona, poslanici NS RS usvojili su i zaključak koji se odnosi na to da se prihvataju zaključci lidera političkih partija koji su dogovoreni u ponedjeljak, a potpisani u petak. U tim zaključcima, između ostalog, se navodi da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske. To će trajati sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona. Takođe, lideri su u tim zaključcima odbacili nametanje odluka te konstatovali da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu s predviđenom procedurom te da će zajedničke aktivnosti biti razmatrane i usaglašavane u narednom periodu.

Branislav Borenović, lider PDP-a rekao je nakon posebne sjednice da je dobro da je postignuto jedinstvo te da svi u BIH moraju da shvate da se samo unutrašnjim dogovorom može ići naprijed te da nikakvo nametanje bilo kakvih odluka ne dolazi u obzir.

"Samo unutrašnjim dogovorom i prihvatanjem realnosti može se nešto napraviti i to moraju da shvate svi u BiH", istakao je Borenović, dodajući da je neophodno da se istraje na zaključku da nema odlučivanja u institucijama BiH dok se pitanje nametnutog zakona ne riješi u paralmentu BiH.

Predsjednica RS Željka Cvijanović prokomentarisala je da je RS slobodno i demokratsko društvo u kojem će, sada i ubuduće, odluke donositi institucije, a ne visoki predstavnici.

Osim toga, lideri političkih partija iz Republike Srpske koje čine većinu u Skupštini opštine Srebrenica dogovorili su da na prvoj narednoj sjednici ovog lokalnog paralmenta bude pokrenuta smjena Ćamila Durakovića, predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, zbog progona novinara.

Duraković je među prvima podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida protiv Branimira Đuričića, novinara RTRS-a koji je na svom Twitter nalogu napisao: "U Srebrenici nije bio genocid". 

"Niti je Ćamil niti bilo koji drugi Bošnjak o općinskim organima Srebrenice produkt politike Dodika i njegovog SNSD-a. Mi smo produkt bošnjačke politike, nama je bošnjački narod dao mandate", bila je reakcija Durakovića za federalne medije na najavu iz RS.

U Republici Srpskoj 100.000 ljudi potpisalo je peticiju protiv nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika Vlaentina Incka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije