BiH

Usvojene izmjene i dopune Zakona o Savjetu ministara

Usvojene izmjene i dopune Zakona o Savjetu ministara
Foto: Nedžad Uglješa | Usvojene izmjene i dopune Zakona o Savjetu ministara

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas, u drugom krugu glasanja, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara.

Ovim zakonskim izmjenama i dopunama biće obezbijeđeno usaglašavanje sa Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH, pri čemu bi trebalo propisati ravnopravnu zastupljenost najmanje 40 odsto lica oba pola da bi se izbjegla polna diskriminacija.

Predlagači izmjena i dopuna Zakona o Savjetu ministara su poslanici Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija iz Naše stranke-Nezavisni blok.

Podršku je dobio i Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, kojim se to uređuje, zaštita tog prava, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, koje se ostvaruje u sudskom postupku na način i pod uslovima propisanim ovim zakonom, naveli su iz Savjeta ministara, koji je predlagač.

Poslanici su usvojili i da se Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku i on će biti upućen nadležnoj komisiji.

Podršku poslanika nije dobio izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu jer nije bilo potrebne entitetske većine iz Republike Srpske, dok Programski plan i Finansijski plan nije primljen k znanju.

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH.

Usvojen je i Prijedlog zaključka poslanika iz Kluba poslanika Naša stranka-Nezavisni blok povodom rasprave o Prijedlogu odluke o imenovanju Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Predlagači tvrde da nisu ispoštovane odredbe konkursne procedure za imenovanje članova Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kao i Zakon o ravnopravnosti polova, te predlažu da lista bude vraćena Savjetu ministara na doradu.

Na današnjem zasjedanju usvojena je inicijativa poslanika Saše Magazinovića (SDP) kojom se zadužuje Savjet ministara da u roku od 60 dana od dana njenog usvajanja pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kojim će se regulisati porez na digitalne usluge.

Predlagač tvrdi da su trenutni zakonski okvir i načela oporezivanja zastarjeli i da se temelje na poslovnim modelima iz prošlog vijeka, jer je pravo BiH da ubire poreze povezano sa fizičkom prisutnošću kompanije u određenoj zemlji.

Primljene su k znanju informacija o stanju bezbjednosti u BiH u 2018. i 2019. godinu, informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za novembar 2020. godine, a nije prihvaćen zaključak poslanika Jasmina Emrića (A-SDA) da se prihvatni centar "Miral" zatvori.

Poslanici su primili k znanju i informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2020. godinu i za januar ove godine, kao i zaključak koji je predložila poslanik Borjana Krišto /HDZ/ da se polugodišnje izvještava o stanju u oblasti migracija.

K znanju je primljena i informacija o stanju javne zaduženosti BiH koja je 31. decembra 2020. godine iznosila 12.154.660.000 KM, od čega je 8.662.660.000 KM spoljnog duga, dok je unutrašnji dug bio 3.491.900.000 KM.

Predstavnički dom prihvatio je inicijativu poslanika Šemsudina Dedića (SDA) kojom se obavezuje Savjet ministara da donese odluku kojom će se urediti pitanje uvođenja zelenog sertifikata za građane BiH, odnosno dokumenta koji će biti dokaz da je osoba vakcinisana, da je prebolovala bolest ili da ima negativan test na kovid 19, a služiće građanima za kretanje van granica BiH.

Dedić je naveo da je potrebno utvrditi nadležnost i odrediti instituciju koja će biti zadužena za uspostavljanje sistema za izdavanje navedenog dokumenta.

Predstavnički dom prihvatio je inicijativu poslanika (PDP) Mire Pekić i Branislava Borenovića kojom su tražili da se Savjet ministara obaveže da najkasnije u roku od sedam dana od dana usvajanja inicijative donese odluku kojom se poništava postupak javne nabavke koju je objavila UIO za kupovinu postojećeg poslovnog objekta u Banjaluci za smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji i Regionalnom centru u tom gradu.

Zatraženo je da se Predstavničkom domu dostavi informacija o ovoj javnoj nabavci.

Poslanici su podržali Prijedlog zaključka poslanika SDS-a Dragana Mektića kojim traži da se Savjet ministara zaduži da u roku od sedam dana dostavi ovom domu Program reformi za 2019. godinu i Program reformi odbrane za 2020. godinu, kao i dokument NATO, isti koji je u aprilu ove godine dostavljen Misiji BiH u Briselu

Data je saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, čime je okončano današnje zasjedanje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Borjana Krišto rekla je da će datum održavanja naredne sjednice biti naknadno objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije