BiH

Usvojeni Zakon o depozitu u bankama u BiH i budžet za 2019. godinu

Usvojeni Zakon o depozitu u bankama u BiH i budžet za 2019. godinu
Foto: N.N. | Usvojeni Zakon o depozitu u bankama u BiH i Budžet za 2019. godinu

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma BiH danas su na kraju ove godine u oba čitanja usvojili Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza koji iznosi oko 1,8 milijardi KM.

Podsjećamo, pošto budžet nije bio usvojen, obaveze prema institucijama BiH i međunarodne obaveze su se izmirivale odlukom Savjeta ministara o privremenom finansiranju. Inače, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. su 966 miliona, što je za 16 miliona KM više nego 2018. Servisiranje spoljnog duga iznosi 825,7 miliona i manje je za 178,3 miliona u odnosu na prošlu godinu. Da bi zakon o budžetu BiH bio konačno usvojen, potrebno je da ga podrži i Dom naroda BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto izjavila je da je odgovornost na parlamentu BiH da usvoji budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, makar to bilo u posljednjim danima godine. Istakla je da su se stvorili uslovi preko rada u komisijama i da je budžet za tekuću godinu došao na dnevni red te da je obaveza Predstavničkog doma da ga usvoji, bez obzira na odluke Savjeta ministara u tehničkom mandatu o privremenom finansiranju.

Prije njegovog usvajanja Jasmin Emrić, poslanik A-SDA, kazao je kako je teško raspravljati o budžetu i njegovom izvršenju za godinu koja je na izmaku te upozorio na nelogičnosti u ovom dokumentu, a kao primjer naveo je Predsjedništvo BiH, koje je, kako je objasnio, u ažuriranoj verziji "proguralo" povećanje od 100.000 KM za zapošljavanje 24 osobe u ovoj instituciji. Zukan Helez iz SDP-a konstatovao je da se puno troši na vozni park, mnogo više nego što to čine razvijene zemlje, dok Dženan Đonlagić iz DF-a ističe da, bez obzira na opravdane vremenske nelogičnosti, kada je u pitanju donošenje budžeta za 2019. godinu, cijeni da je važno okončati budžetsku proceduru.

Poslanici su odbili da usvoje izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a predlagač Damir Arnaut (SBB) kazao je da bi ovim izmjenama bile umanjene previsoke otpremnine koje dobijaju u institucijama BiH, posebno članovi Predsjedništva BiH, koji, kako kaže, dobiju 29.000 KM ako u penziju odu u toku mandata. Naglasio je da velike otpremnine dobijaju i ministri u Vijeću ministara te dao da iznose oko 15.000 KM te da bi ovim izmjenama najveća otpremnina bila 10.000, a najmanja, kao i do sada 5.300 KM.

Na sjednici je bilo i zanimljivo u vezi s tim ko je postavio najviše poslaničkih pitanja. Rekorderi su Arnaut, koji je uputio čak 213 pitanja, te Saša Magazinović (SDP), koji je postavio 180 pitanja. Ukupno su postavljena 482 pitanja. Arnaut je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je od 213 postavljenih pitanja dobio 68 odgovora, ali i da je od Ministarstva pravde na pitanje o naknadama za učešće u komisijama dobio odgovor pod oznakom tajnosti. Ukazao je na to da je riječ o javnim podacima te da je Ministarstvo pravde jedini budžetski korisnik koji je podatke dostavio sa oznakom tajnosti.

Predstavnički dom BiH usvojio je u drugom čitanju Zakon o osiguranju depozita u bankama u BiH, a Mirka Pekić (PDP) podsjetila je kako je ovaj zakon već dugo u proceduri, te da je bio jedan od uslova MMF-a za dalje finansiranje. Zbog nepostojanja entitetske većine glasova nije prihvaćen prijedlog grupe poslanika za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, koje se tiču krivičnog djela terorizam, a juče je odblokirano i više od milijardu evra sredstava pošto su poslanici prihvatili sporazume koji su čekali na potpisivanje.

Predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su poslanici iz Republike Srpske danas glasali jedinstveno i potvrdili kategoriju entitetskog glasanja u Predstavničkom domu.

"Za mene je najvažniji utisak to što su poslanici iz Republike Srpske prvi put imali 10 glasova na jednoj strani, odnosno provjerili su kategoriju entitetskog glasanja za ono što su smatrali da nije u skladu sa interesima Republike Srpske, kao što bi sutra bili i protiv neke druge teme koja bi ugrožavala interese Srpske", rekao je Stevandić novinarima nakon sjednice Predstavničkog doma, na kojoj je usvojen budžet za 2019. godinu.

Stevandić je naglasio i da je Republika Srpska već usvojila budžet za 2020. godinu, a da je parlament BiH tek danas raspravljao o dokumentima sličnog karaktera iz 2017. i ove godine.

On je poželio Parlamentarnoj skupštini BiH da "stigne Republiku Srpsku i na vrijeme usvaja te dokumente".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije