BiH

Usvojili zaključke koji neće promijeniti pravosuđe

Usvojili zaključke koji neće promijeniti pravosuđe
Foto: N.N. | Usvojili zaključke koji neće promijeniti pravosuđe

SARAJEVO - Većina poslanika Predstavničkog doma BiH, iako su usvojili zaključke u vezi s Visokim sudskim i tužilačkim vijećom (VSTV) BiH, smatra da oni neće promijeniti stanje u pravosuđu.

Podsjećamo, 28 poslanika, bez prisustva većeg dijela predstavnika iz Republike Srpske, usvojili su zaključke u kojima traže da VSTV u kompletnom sastavu podnese ostavku, da se u parlamentarnu proceduru, po hitnoj proceduri, dostave izmjene i dopune Zakona o VSTV, kao i da se formira istražna komisija koja bi ispitala rad pravosuđa u BiH.

Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, rekla je da se boji da su zaključci i predlagani i izglasani od onih koji žele dodatni haos u BiH.

"Činjenica jeste da su pravosuđu u BiH potrebni temeljita reforma i izmjene zakona o VSTV-u, te uspostavljanje profesionalnog i nezavisnog pravosuđa", ističe Krišto za "Nezavisne".

Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a, mišljenja je da više poštovanja parlamenta BiH ne bi škodilo ni Vijeću ministara ni nosiocima pravosudnih funkcija. Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, za "Nezavisne" je istakao da je najvažnija poruka usvojenih zaključka da su zastupnici poslali kristalno jasnu poruku VSTV-u

da više ne postoji nikakvo povjerenje njih, te da je pravosuđe u ambisu.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a, ističe za "Nezavisne" da je pomenute zaključke donio dio parlamenta BiH, a ne parlament.

"Nažalost, pokazalo se da PDP i SDS nastavljaju reprizu onoga što su radili u protekle četiri godine, a to je podržavanje probosanske, odnosno Izetbegovićeve politike, što se pokazalo loše za RS i stranke koje dolaze iz ne", poručuje Košarac.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba, rekao je da su ljudi iz Saveza za promjene istovremeno i zakonodavna, i izvršna vlast, i poslanici i ministri.

"Još im samo fali da istovremeno budu i pravosudna, odnosno tužilačka vlast, i onda fino možemo da se vratimo u doba boljševizma ili u doba hatišerifa, u doba šerijatnskog prava", rekao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije