BiH

Utvrđen novi tekst Zakona o radu: Radnike ne mogu slati na čekanje

Utvrđen novi tekst Zakona o radu: Radnike ne mogu slati na čekanje
Foto: N.N. | Utvrđen novi tekst Zakona o radu: Radnike ne mogu slati na čekanje

SARAJEVO - Vlada FBiH utvrdila je danas na sjednici novi tekst izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH.

Kako je saopšeno iz Vlade, ona je 16. marta proglasila stanje nesreće uzrokovano pojavom virusa korona te je s ciljem sprečavanja širenja bolesti utvrdila određene preporuke poslodavcima.

"Međutim, u praksi se pokazalo da određene odredbe važećeg Zakona o radu koje se primjenjuju u redovnim okolnostima nije moguće na odgovarajući način primijeniti i u vrijeme proglašenog stanja nesreće. Stoga se ukazala potreba da se organizacija rada, odnosno prava i obaveze iz radnih odnosa regulišu na drugačiji način nego što je to predviđeno u redovnim okolnostima", naveli su iz Vlade i dodali da se izmjene i dopune odredaba Zakona o radu odnose na organizaciju procesa rada, trajanje radnog vremena, način ostvarivanja prava na godišnji odmor, plaćeno i neplaćeno odsustvo, kao i na odredbe o najnižoj plati. Utvrđenim zakonom je brisana mogućnost da poslodavci mogu jednostrano donositi odluke, te je propisana obaveza poslodavcima da se kod donošenja pojedinih odluka konsultuju sa sindikatima.

Osim toga, u  utvrđenom prijedlogu izmjena brisana je mogućnost da se za vrijeme stanja nesreće, pandemije i slično radnici mogu slati na čekanje, a umjesto toga zadržana je mogućnost koja već postoji u Zakonu o radu u FBiH kojom se može propisati prestanak obaveze rada, s tim da se u tim slučajevima radnicima isplaćuje plata koja ne može biti niža od najniže plate.

Ovaj zakon bi, ukoliko ga usvoji Parlament, važio samo u vrijeme stanja nesreće, a novi prijedlog bi omogućio onim radnicima koji imaju ugovor o radu da mogu raditi od kuće u vrijeme stanja nesreće ili pandemije, kao i  to da radnici mogu zatražiti neplaćeno odsustvo umjesto "lažnog bolovanja".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije