BiH

VIP osobe u zgradu parlamenta ulaze bez kontrole

VIP osobe u zgradu parlamenta ulaze bez kontrole
Foto: Arhiva | VIP osobe u zgradu parlamenta ulaze bez kontrole

SARAJEVO - Pri ulasku u zgradu Parlamentarne skupštine (PS) BiH u Sarajevu VIP osobe više ne moraju prolaziti bezbjednosne kontrole, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Podsjetimo, na ulazima u zgradu PS BiH su u martu postavljeni metal-detektori, koji su unijeli zrno sumnje među poslanike te su neki od njih izjavili da je potpuno neuobičajeno da se takav sistem postavlja na VIP ulaz.

Između ostalih, reagovao je tada Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu, ističući da, od kako su ti detektori i RTG uređaji postavljeni na ulaze, pripadnici osiguranja zahtijevaju od poslanika i delegata da kroz njih prolaze, odnosno da se podvrgavaju pregledu njihove lične stvari.

O čemu se tu radi pitali smo Službu za zajedničke poslove institucija BiH, odakle su odgovorili da su na ulazima u kompleks zgrada institucija BiH, a u skladu sa praksom iz oblasti unutrašnjeg osiguranja, formirani punktovi za kontradiverzionu zaštitu i pregled (tzv. KDP punktovi).

"Krajem marta u objektu Parlamentarne skupštine BiH KDP punkt je pomjeren bliže ulaznim vratima iz praktičnih razloga, odnosno radi bolje kontrole osoba koje ulaze u objekat te sprečavanja gužvi u unutrašnjem dijelu ulaznog prostora", navode iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH za "Nezavisne novine".

Kako dodaju, Služba za zajedničke poslove institucija BiH, odnosno Odsjek za unutrašnje osiguranje, konstantno radi na unapređenju poslovnih procesa, pa samim tim i na podizanju nivoa sigurnosti svih radnika, ali i posjetilaca u objektima zajedničkih institucija.

"Procjene sigurnosnih rizika obavljaju se u skladu s iskazanim potrebama, kao i primijećenim nedostacima, odnosno izmjenama u režimu rada u pojedinim objektima državnih institucija, a u koordinaciji sa drugim policijskim ili obavještajnim agencijama BiH", pojašnjavaju iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Dodaju da u skladu sa Pravilnikom o kućnom redu u kompleksu zgrada institucija BiH, sve osobe, kao i njihove lične stvari, podvrgavaju se kontroli prilikom ulaska u zgradu.

Međutim, "Nezavisnim" je potvrđeno da je oformljena Radna grupa koja ima zadatak da izradi novi pravilnik o kućnom redu u kompleksu zgrada institucija BiH. Dok taj posao ne bude završen, VIP osobe neće morati prolaziti kroz kontrole.

"Osobe sa VIP statusom nisu dužne podvrgavati se kontroli prilikom ulaska u objekat, a do izrade novog pravilnika", ističu iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Praksa je, saznajemo, takva da i ostali zaposleni, nakon prolaska kroz metal-detektorska vrata, ne moraju prolaziti dodatne preglede, s tim što je to prepušteno procjeni radnika Odsjeka za unutrašnje osiguranje.

"Ipak, svi posjetioci, predstavnici medija, serviseri i druge osobe koje nisu uposlenici ovih institucija prilikom ulaska podvrgavaju se detaljnom sigurnosnom pregledu, po potrebi i ručnim metal-detektorom", navode iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Podsjetimo, ranije je Dušanka Majkić, druga zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, potvrdila za "Nezavisne" da je metal-detektore odmah primijetila na VIP ulazu zgrade parlamenta BiH.

"Potpuno je neuobičajeno da se takav sistem postavlja na VIP ulaz", rekla je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije