BiH

VSTS BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

VSTS BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija
Foto: N.N. | VSTS BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

SARAJEVO – Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) je, tokom drugog dana sjednice u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosioca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Bosne i Hercegovine imenovan je Miloš Babić, na poziciju dodatnog sudije Suda Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su - Rusmira Kudić i Vlatka Ivaniš, na poziciju sudija Kantonalnog suda u Bihaću, Neri Mišetić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Mostaru i Emir Komić, na poziciju sudije Općinskog suda u Cazinu, te Antonela Đaković, na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Tuzli i Aida Talam, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Travniku.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su Ljiljana Bošnjak-Glizijan, na poziciju sudije Vrhovnog suda RS, Duško Bojović, na poziciju sudije Vrhovnog suda RS, a Mediha Džemalić, na poziciju sudije Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

Kako je saopšteno iz ove institucije, pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterijime poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno vrši dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost polova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije