BiH

VSTS: Sastanak sa Mehmedagićem bio zvaničan

VSTS: Sastanak sa Mehmedagićem bio zvaničan
Foto: Arhiva | VSTS: Sastanak sa Mehmedagićem bio zvaničan

SARAJEVO - Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) saopšteno je da je sastanak Predsjedništva VSTS-a i direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića održan početkom juna bio službene prirode i zvaničnog karaktera, te da su netačne konotacije koje se ovom susretu pridaju u pojedinim medijima.

Iz VSTS-a su, povodom informacija objavljenih u pojedinim medijima u vezi sa ovom temom, naveli da je sastanak organizovan po prijemu informacija/dokumenta od OBA i na prijedlog te agencije.

VSTS precizira da su u ime Predsjedništva VSTS-a BiH sastanku, koji je održan 9. juna u prostorijama ovog tijela, prisustvovali predsjednik i potpredsjednik Halil Lagumdžija i Sanela Gorušanović-Butigan, te da je potpredsjednik Biljana Simeunović bila opravdano odsutna.

"Nakon sastanka, Lagumdžija je obavio konsultacije sa članovima Predsjedništva VSTS-a, te je navedene informacije proslijedio glavnom tužiocu BiH i glavnom disciplinskom tužiocu Kancelarije disciplinskog tužioca jer su one sadržavale podatke o eventualno protivpravnim radnjama nosilaca pravosudne funkcije, odnosno podatke koji su imali obilježja disciplinskog prekršaja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Lagumdžija na prvoj sjednici VSTS-a koja je održana nakon sastanaka sa predstavnicima OBA informisao članove VSTS-a o održavanju sastanaka sa direktorom OBA i njegovom sadržaju.

"U vezi sa navedenim, VSTS želi istaći da je sastanak bio isključivo službene prirode i zvaničnog karaktera i da su bilo kakve konotacije koje se pridaju u pojedinim medijima netačne", ističe se u saopštenju.

Pojedini mediji nedavno su pisali da bi Mehmedagić mogao izložiti disciplinskom postupku i Lagumdžiju, kome je, kako navode, na zvaničnom sastanku u zgradi pravosudnih institucija pričao identične stvari kakve je govorio glavnom tužiocu BiH Gordani Tadić na sastanku održanom 2019. godine.

Mehmedagić je, kako se navodi, na sastanku 2019. godine u Tužilaštvu BiH, a i na sastanku 2021. godine u VSTV-u pokušavao diskreditovati, prvo kod Tadićeve, a zatim kod Lagumdžije, postupajućeg tužioca u predmetu koji se vodi protiv njega zbog sumnje da je krivotvorio svoju fakultetsku diplomu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije