BiH

VSTS: Sudije i tužioci u predmetu "Memić" posao obavili profesionalno

VSTS: Sudije i tužioci u predmetu "Memić" posao obavili profesionalno
Foto: Arhiva NN | VSTS: Sudije i tužioci u predmetu "Memić" posao obavili profesionalno

SARAJEVO – Sudija u prvostepenom postupku Branko Perić je sa svoje dvoje kolega sudija svoj posao obavio profesionalno, saopšteno je danas iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, povodom optužbi na njegov račun nakon što je sudsko vijeće donijelo oslobađajuću presudu za optužene u predmetu "Memić".

"Povodom napada na sudiju Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića, ujedno i predsjedavajućeg sudskog vijeća u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, koji su uslijedili nakon donošenja prvostepene presude u tom predmetu, VSTV BiH želi da uputi riječi podrške sudiji Periću koji je, vjerujemo, profesionalno, u smislu i duhu funkcije koju obavlja, zajedno sa još dvoje kolega sudija, donio prvostepenu presudu u navedenom predmetu", stoji u saopštenju.

VSTS podsjeća da sudije mogu donositi odluke isključivo na temelju dokaza koji su im predočeni, a da svaka pretpostavka na sudu mora biti potkrijepljena nedvosmislenim dokazima, jer je to suština prava i pravne države.

"Ujedno, želimo da istaknemo da smo, na temelju informacija koje smo imali priliku čuti putem medija, uvjereni da su tužioci Tužilaštva BiH, u okviru svoje nadležnosti, imali najbolje namjere u navedenom predmetu, zato pozivamo na suzdržanost i prilikom eventualnog kritiziranja njihovog rada", navedeno je.

Oni su na suzdržanost posebno pozvali političare, ali su naveli da su brutalnim i neodmjerenim riječima kritikovali pravosuđe i nosioce pravosudnih funkcija u ovom postupku.

"Posebno suzdržani trebaju biti političari u kritikovanju tužilačkih i sudskih odluka. Nažalost, i u konkretnom slučaju svjedočili smo brutalnim, krajnje neodmjerenim riječima upućenim kako pravosuđu na nivou BiH tako i sudiji Periću. Zato ih pozivamo na političku zrelost koja se ogleda u poštovanju institucija sistema i njihovih odluka onda kada one nisu politički ili generalno popularne, ali zasigurno jesu zasnovane na zakonu i Ustavu naše zemlje. Javnost ima pravo na konstruktivnu kritiku, međutim neuravnotežene kritike koje upućuju političari mogu dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe ili poticati nepoštivanje sudskih odluka i demokratske podjele vlasti", stoji u saopštenju.

Podsjetili su da su sudije nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona.

"Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i dužni su svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje objasniti isključivo u obrazloženju odluke. Ishode sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti. Štaviše, u konkretnom slučaju, očekivanjima dijela medija i građana naše zemlje. Sudske odluke, za razliku od političkih, ne smiju i ne mogu biti popularne. One su utemeljene na Ustavu i zakonima i garantuju jednako pravo svakog građanina na pravično suđenje kao temeljnog postulata pravne države", naglašeno je.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije