BiH

Pratite nas na Google news

VSTS odbio da raspravlja o saopštenju Tužilaštva: Nezirović poručio da se guše slobode medija

VSTS odbio da raspravlja o saopštenju Tužilaštva: Nezirović poručio da se guše slobode medija
Foto: Arhiva | VSTS odbio da raspravlja o saopštenju Tužilaštva: Nezirović poručio da se guše slobode medija
Fena

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) odbio je prijedlog sudije Gorana Nezirovića da na sjednici raspravlja o saopštenju Tužilaštva BiH u kojem je najavilo da će "ispitati motive osoba koje putem medija šalju negativne poruke o radu pravosuđa".

Prije početka drugog dana sjednice VSTS-a, Nezirović je predložio da se razmotri jučerašnje saopštenje Tužilaštva BiH, koje je najavilo da će zbog intenzivnih pritisaka na pravosuđe "ispitati motive osoba koje putem medija šalju negativne poruke o radu pravosuđa".

Prema Neziroviću, ovim aktivnostima se guše slobode medija.


Povezana vijest:

Nezirović pozvao na ostavke u VSTS, ostali članovi Savjeta protiv 


Prijedlog nije prihvaćen, javio je BIRN BiH.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija kazao je da je Tužilaštvo BiH nezavisna institucija i da se ne mogu miješati u njihova saopštenja.

Tužilaštvo BiH juče je saopštilo da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, osumnjičenih za primanje i davanje dara ili drugih oblika koristi. U ovom predmetu Tužilaštvo BiH sumnjiči Aleševića i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.

U ovom predmetu, kako je navedeno iz Tužilaštva, saslušan je veći broj svjedoka, među kojima i predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Iz Tužilaštva je saopšteno da je formiran predmet zbog pritisaka na rad ove institucije.

"S obzirom da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđe Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovit rad pravosuđa, Tužiteljstvo BiH je formiralo predmet gdje će se, s dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabilizacije pravosudnog sustava", navodi se u saopštenju.

VSTS je nastavio zasjedanje izborom predsjednika opštinskih sudova. Kandidati za predsjednike sudova u Konjicu, Čapljini i Sanskom Mostu, koji su izabrani u uži krug, izlažu programe rada.

Na današnjoj sjednici VSTS će razmatrati i percepciju javnosti o radu pravosuđa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije