BiH

VSTS sudovima dostavio preporuke za unapređenje rada

VSTS sudovima dostavio preporuke za unapređenje rada
Foto: Ustupljena fotografija/Arhiva | VSTS sudovima dostavio preporuke za unapređenje rada
Srna

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH kreirao je set preporuka za buduće korake koje sudovi trebaju preduzeti kako bi rad učinili efikasnijim, a koje se odnose na digitalizaciju, odnosno omogućavanje onlajn pristupa nekim od najčešćih usluga, provođenje kontinuiranih kampanja informisanja i edukacije građana, te poboljšanje usluga i pristupa zaposlenih u kontaktu sa građanima.

U saopštenju VSTS se navodi da je dokument sa preporukama dostavljen svim opštinskim, kantonalnim, osnovnim i okružnim sudovima u BiH.

Iz VSTS podsjećaju da je okviru projekta “Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana“ koji se realizuje uz podršku Europske unije, provedeno istraživanje zadovoljstva korisnika sudova radom sudova, na početku i kraju implementacije ovog projekta.

Inicijalno istraživanje provedeno je 2019. godine, a finalno u avgustu 2021. godine, a na osnovu dobijenih rezultata, kreiran je niz preporuka na kojim će se zasnivaiti naredne aktivnosti usmjerene ka poboljšanju efikasnosti rada sudova, informisanja i osvještavanja javnosti o ciljevima, aktivnostima i rezultatima rada pravosuđa, kao i transparentnosti sudova.

Sastavni dio oba istraživanja bilo je više tematskih poglavlja i to povjerenje u pravosuđe u BiH, opšte mišljenje o radu pravosuđa, informisanost opšte populacije, percepcija sudova, percepcija i iskustvo korisnika, fizička pristupačnost sudova, zadovoljstvo prostorijama suda, dostupnost informacija korisnicima, alternativni načini rješavanja sporova, trajanje postupaka, zadovoljstvo radom sudija i ostalih zaposlenih suda.

Ispitivanje je izvršeno u opštnskim sudovima u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Osnovnom sudu u Banjaluci. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije