BiH

VSTS usvojio zaključke, ne mogu se izjasniti o odgovornosti Tegeltije

VSTS usvojio zaključke, ne mogu se izjasniti o odgovornosti Tegeltije
Foto: Nedžad Uglješa | VSTS usvojio zaključka, ne mogu se izjasniti o odgovornosti Tegeltije

SARAJEVO - U nastavku vanredne sjednice Visoko sudsko i tužilačko vijeće usvojilo je tri zaključka. Prvi zkaljučak je da VSTV konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjem nosilaca pravosudnih institucija onemogućava rad i donošenje odluka.

VSTV BiH zahtijeva od svih nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju po svim ovakvim saznanjima, kako u cilju zaštite pojedinaca, tako i u cilju zaštite nezavisnosti pravosudnog sistema uopšte.

Usvojen je i drugi zaključak da se VSTV u ovom trenutku ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika VSTV na osnovu u medijima objavljenog audio-sadržaja jer se u ovom ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost. Ovaj zaključak je usvojen sa devet glasova "za" i pet "protiv".

Treći usvojeni zaključak da predsjednik VSTV-a zbog poljuljane saradnje s međunarodnim institucijama razmotri mogućnost ostavke prihvaćen je sa sedam glasova "za" i sedam "protiv", Milan Tegeltija, predsjednik VSTV, je sam glasao za ovaj zaključak.

"U situaciji neriješenog broja glasova odlučuje glas predsjednika. Glasao sam za sve zaključke. Prva dva su potpuno opravdana. Treći proizilazi iz većinskih diskusija. Ja treba da razmotrim podnošenje ostavke", zaključio je Tegeltija.

On jerekao da je na današnjoj vanrednoj sjednici Savjeta podržao sva tri zaključka od kojih su prva dva potpuno opravdana, a treći proizilazi iz većinskih diskusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije