BiH

Vakcine preko Kovaks programa u BiH krajem aprila ili početkom maja

Vakcine preko Kovaks programa u BiH krajem aprila ili početkom maja
Foto: Tanjug/AP | Vakcine preko Kovaks programa u BiH krajem aprila ili početkom maja

SARAJEVO - Ministarstvo civilnih poslova saopštilo je da je danas obaviješteno da će u zadnjoj sedmici aprila ili početkom maja Bosni i Hercegovini biti isporučene nove količine AstraZeneca vakcine preko mehanizma Kovaksa.

Ministarstvu je iz Kancelarije UNICEF-a u BiH potvrđeno da 81.600 doza vakcina treba biti isporučena kroz dvije isporuke. Prva isporuka se očekuje u zadnjoj sedmici aprila ili početkom maja, dok je druga isporuka predviđena unutar pet sedmica nakon navedene isporuke.

O broju doza po isporukama, Ministarstvo će biti naknadno informisano.

Današnje saopštenje se razlikuje od onoga što je ranije najavljeno. Naime, BiH je trebala dobiti 81.600 doza vakcina AstraZeneca naredne sedmice, u srijedu ili četvrtak.

"Sljedeća vakcina koja (preko Kovaksa) stiže u BiH je AstraZeneca koja će doći oko 22. ili 23. aprila i to je 81.600 doza", izjavila je ministarka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević 31. marta.

Prema današnjem saopštenju, ipak, BiH će dobiti tek jedan broj tih vakcina krajem aprila ili početkom maja. Ostali dio praktično može stići tek počekom juna. Današnje saopćenje ukazuje na novo kašnjenje u isporuci vakcina unutar Kovaksa mehanizma.

Navedene isporuke dio su ranije dodijeljene količine od 108.000 doza za period februar-maj, 2021. godine, a u okviru koje je krajem marta u Bosnu i Hercegovinu već dopremljeno 26.400 doza AstraZenece. Riječ je o isporukama vakcinama koja je Bosna i Hercegovina kupila u okviru Kovaks mehanizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije