BiH

Pratite nas na Google news

Varheji: BiH neće u EU ako ne ispuni 14 reformi

Varheji: BiH neće u EU ako ne ispuni 14 reformi
Foto: N.N. | Varheji: BiH neće u EU ako ne ispuni 14 reformi
Dejan Šajinović

BRISEL, BANJALUKA - BiH neće moći napredovati na evropskom putu ako ne ispuni ključne reforme koje je Evropska komisija konstatovala u Mišljenju o kandidaturi te zemlje za članstvo, rekao je Oliver Varheji, nominovani komesar za proširenje u novoj komisiji pod vodstvom Njemice Ursule fon der Lejen.

Varheji je saslušavan u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta, koji treba da da ključnu preporuku Davidu Sasoliju, predsjedniku Evropskog parlamenta o glasanju, odnosno prihvatanju njegove kandidature.

Mađar Varheji je članovima Odbora rekao da će, ako bude potvrđen, kao komesar insistirati da bude implementirano ključnih 14 reformi koje je Komisija iznijela u Mišljenju.

"Ključ u našem odnosu s BiH je da se angažujemo u vezi s implementiranjem 14 preporuka koje je Evropska komisija izanalizirala i označila kao prioritetna područja. Moramo raditi s BiH da dobije novu vlast koje tamo nema već više od godinu dana. Oni ne mogu postati kandidat dok ove reforme ne budu isporučene, a ja ću se kao komesar pobrinuti da oni dobiju sve što im je potrebno od nas da bi to i ostvarili", rekao je Varheji.

Upitan kako komentariše pojačani angažman SAD u BiH, on je rekao da na to gleda pozitivno.

"Podržavam američki angažman i u narednom periodu planiram da se sastanem sa specijalnim predstavnikom SAD Metjuom Palmerom i da zajedno s njim radim na BiH", rekao je Varheji.

Podsjećanja radi, 14 preporuka odnosi se na stvaranje transparentnijeg izbornog sistema, funkcionisanje mehanizma koordinacije, stvaranje veće pravne sigurnosti, implementaciju odluke "Sejdić i Finci", funkcionisanje vladavine prava i temeljnih ljudskih prava, garantovanje prava na okupljanje i rada novinara, kao i zaštita manjina i marginalizovanih društvenih grupa.

Govoreći o proširenju, Varheji je rekao da će se do zadnjeg boriti za održavanje evropske perspektive i članstva u EU, pod uslovom da se sprovedu sve reforme. Istakao je da će raditi sa zemljama koje su skeptične prema otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te je istakao da će se angažovati u dijalogu između Beograda i Prištine.

Inače, mnogo poslanika ga je pitalo za njegov odnos s Viktorom Orbanom, mađarskim premijerom, i da li će bliskost s mađarskim političarem uticati na njegov rad u resoru proširenja.

"Kao komesar neću podlijegati pritisku bilo koje vlade ili zemlje članice i nastupaću kao komesar u Evropskoj komisiji i na kolegijalan način, zastupajući i braneći EU i držeći evropsku liniju na svim pitanjima na kojima budem radio", rekao je Varheji.

Tanja Topić, banjalučka analitičarka, koja je ranije izražavala skeptičnost u odluci da Fon der Lejenova dodijeli resor proširenja Mađarskoj, kaže za "Nezavisne" da je spremna da Varhejiju pruži priliku da se dokaže.

"Sasvim sigurno, nemamo previše izbora osim da mu se da šansa. Naravno da nijedan komesar nije slobodni strijelac, već mora izražavati evropski duh. Bitna je posvećenost proširenju i ako doista na tome ustraje, onda nemamo razloga da se žalimo na njegov izbor", zaključila je Topićeva.

NEKE OD KLJUČNIH REFORMI

- transparentniji izborni sistem,

- funkcionisanje mehanizma koordinacije,

- stvaranje veće pravne sigurnosti,

- implementacija odluke "Sejdić i Finci",

- funkcionisanje vladavine prava i temeljnih ljudskih prava,

- garantovanje prava na okupljanje i rada novinara,

- zaštita manjina i marginalizovanih društvenih grupa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije