BiH

Varhelji: BiH se mora pozabaviti sa 14 prioriteta za status kandidata

Varhelji: BiH se mora pozabaviti sa 14 prioriteta za status kandidata
Foto: Tanjug | Varhelji: BiH se mora pozabaviti sa 14 prioriteta za status kandidata

SARAJEVO - Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da BiH mora temeljno poboljšati svoj institucionalni i zakonodavni okvir da bi ispunila zahtjeve za članstvo u EU.

On je poručio da se BiH mora početi ozbiljno baviti sa 14 ključnih prioriteta na putu ka EU i izgraditi kritičnu masu reformi ako želi steći status zemlje kandidata.

"Ako BiH ovo ispuni, i EU će uraditi svoj dio posla, uključujući status kandidata", istakao je Varhelji za sarajevski "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, postoji nekoliko kratkoročnih rezultata koji će se uskoro završiti.

"Na jesen ćemo izvještavati o sprovođenju ključnih prioriteta u narednom paketu proširenja", najavio je Varhelji.

On je ponovio da su sprovođenje izbora u skladu sa evropskim standardima, uključujući lokalne izbore u Mostaru, ključni prioriteti iz Mišljenja Komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Evropski komesar za proširenje naglasio je da je upravljanje migracijama još jedan veliki izazov za BiH.

"EU je do sada izdvojila značajne resurse za podršku BiH, ali stvari se moraju promijeniti. Prije godinu dana vlasti su se obavezale poboljšati domaću koordinaciju, preuzeti upravljanje i odgovornost nad prihvatnim centrima koje finansira EU, te odrediti pogodne lokacije za prihvatne objekte kako bi se udovoljilo potrebama. Nažalost, premalo je učinjeno od tada", rekao je Varhelji.

Varhelji je naglasio da želi da što više uključi zapadni Balkan u sprovođenje novog paketa o migraciji i azilu, koji će Komisija predložiti zemljama članicama EU, te izrazio nadu da će BiH to biti spremna da učini.

"U tom kontekstu bi statusni sporazum sa Fronteksom sigurno pomogao. Pozivam vlasti BiH da nastavi sa zaključivanjem ovog sporazuma", rekao je Varhelji.

On je poručio da će EU i dalje stajati uz BiH u borbi protiv virusa korona i u pružanju podrške društveno-ekonomskom oporavku.

"Za taj cilj smo već idvojili 73,5 miliona evra iz IPA sredstava, kao i i 250 miliona evra zajmova za makroekonomsku finansijsku pomoć. Takođe, na jesen namjeravam predstaviti ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan kako bih dodatno podržao oporavak i približio region EU", zaključio je Varhelji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije