BiH

Varhelji: Nadam se da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne

Varhelji: Nadam se da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne
Foto: Nedžad Uglješa | Varhelji: Nadam se da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne
N.N.

BANJALUKA - Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji, rekao je da ukoliko u BiH bude nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, Evropski savjet bi već 15. decembra, nakon samita EU - Zapadni Balkan, mogao da odobri BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Varhelji je, u razgovoru za RTRS, rekao da je ovaj samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i Zapadnog Balkana prvi put sastaju van Brisela, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status.

Izrazio je nadu da će BiH jačati institucije kako bi samostalno mogla da donosi odluke i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne po isteku tekućeg mandata.

Varhelji ističe i da zvaničnici Republike Srpske podržavaju ubrzan put ka Evropskoj uniji.

"Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU", istakao je Varhelji. Dodaje da on i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik djele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i obezbjeđivanje mira, stabilnosti i razvoja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije