BiH

Varhelji: U Briselu se vode razgovori o pružanju podrške BiH

Varhelji: U Briselu se vode razgovori o pružanju podrške BiH
Foto: Tanjug/AP | Varhelji: U Briselu se vode razgovori o pružanju podrške BiH

SARAJEVO / BRISEL - Komesar za proširenje i susjedstvo EU Oliver Varhelji izjavio je, tokom razgovora sa Predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne Zoranom Tegeltijom, da se u Briselu vode razgovori o tome kako da se na najefikasniji način pruži podrška BiH, u jeku epidemije virusa korona.

Varhelji je potvrdio Tegeltiji da se razmatra i da se BiH na raspolaganje stavi iznos od 45 miliona evra za programe oporavka privrede, kroz preusmjeravanje i alokaciju sredstava sa planiranih programa u oblasti zapošljavanja i obrazovanja, trgovine i podrške malim i srednjim preduzećima.

Takođe, Varhelji je informisao Tegeltiju i da se, zbog novonastale situacije sa pandemijom, u okviru Evropske komisije vode razgovori o preoblikovanju fonda za Zapadni Balkan i njegove namjene, a što će biti predstavljeno na Samitu u Zagrebu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH".

Tegeltija je informisao Varheljija o preduzetim mjerama i zahvalio mu se za dosadašnju podršku Evropske unije, kao i za napore koje ulažu kako bi dali podršku i BiH, te ga zamolio da, svjesni činjenice da grant sredstva neće biti dovoljna za oporavak privrede, bude razmotreno omogućavanje kreditnih sredstava sa povoljnom kamatnom stopom od strane Evropske unije, navodeći kao primjer mogućnost plasiranja sredstava putem Evropske banke za obnovu i razvoj, a koja bi se, kako je naglasio, koristila za pružanje podrške privredi za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom Kovid 19.

Sagovornici su ukazali na neophodnost i visok stepen solidarnosti svih, kako bi se izborili sa problemima izazvanim pandemijom novog virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije