BiH

Vasić: Otvaranje pitanja Palestine i Kosova može se odraziti na BiH

Vasić: Otvaranje pitanja Palestine i Kosova može se odraziti na BiH
Vasić: Otvaranje pitanja Palestine i Kosova može se odraziti na BiH

BIJELJINA - Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić kaže da je rano govoriti o državnosti Palestine i Kosova, ali ako neko misli da nije, onda treba da vidi kako će se to odraziti na BiH.

Vasić je povodom podrške koju je SDA izrazila aplikaciji Palestine za punopravno članstvo u UN, istakao da Srpska o pitanjima Srbije i Kosova, te Izraela i Palestine, govori na način da poštuje interese Srbije i interese Izraela.

"Čini mi se da SDA i drugi u ovom slučaju ne misle dovoljno o interesima BiH, ni onoliko koliko misli Srpska, jer Srpskoj je najlakše da se podrže neki 'događaji' na terenu koji bi išli u njenu korist. Međutim, mi govorimo iz principijelnih međunarodnih postavki", naglasio je Vasić.

On je naglasio da bi svi u BiH koji govore o državama Palestini ili Kosovu trebalo da misle na interese BiH, jer se ta pitanja mogu odraziti na BiH.

"Svi narodi, uključujući i Palestince, imaju prava koja pripadaju svima na zemaljskoj kugli u demokratskom svijetu, ali se sva prava moraju rješavati u određenim procedurama i ne na štetu drugih naroda ili država", istakao je Vasić.

Prema njegovim riječima, SDA, kao i drugi u Sarajevu koji se na taj način "igraju" ovim slučajem, radi protiv interesa BiH, sada i na spoljnom planu, a već odavno radi i na unutrašnjem.

SDA je saopštila da podržava aplikaciju Palestine za punopravno članstvo u UN s obzirom na to da su BiH i Palestinska uprava 30. oktobra 1992. godine potpisale sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

SDA navodi da dijeli stav kompletne međunarodne zajednice da rješenje bliskoistočne krize treba da budu dvije ravnopravne susjedne države - Izrael i Palestina, koje će u budućnosti egzistirati i prosperirati u miru i međusobnom uvažavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije