BiH

Vedran Puljić ubijen metkom u glavu

Vedran Puljić ubijen metkom u glavu
Vedran Puljić ubijen metkom u glavu

MOSTAR, SARAJEVO - Sarajlija Vedran Puljić, navijač Fudbalskog kluba Sarajevo, ubijen je hicem iz vatrenog oružja, potvrdio je Hamza Žujo, vještak koji je jučer izvršio obdukciju dvadesetčetverogodišnjaka.

"Projektil je pronađen u glavi, što znači da je ubijen iz vatrenog oružja", konstatovao je Žujo.

Glasnogovornik MUP-a Zapadnohercegovačke županije Damir Čutura kazao je kako će istraga, u koju se uključio i MUP FBiH, utvrditi tko je pucao i iz kojeg oružja.

Puljić je ubijen u nedjelju uoči nogometne utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva. Iz širokobriješke policije su prvobitno naveli, pozivajući se na informacije iz Hitne pomoći u Širokom Brijegu, da je mladić nastradao najvjerovatnije usljed udarca kamenom.

Osim Puljića, u žestokim neredima na ulicama Širokog Brijega još je šest osoba ranjeno vatrenim oružjem.

Čutura kaže da je ozlijeđeno najmanje 15 civila, te da su uništeni brojni izlozi i automobili. Prema podacima iz Kliničkog centra u Sarajevu, u nedjelju kasno navečer medicinski je zbrinuto 30 osoba, uglavnom lakše povrijeđenih.

"U PU Široki Brijeg zadržano je devet osoba, sedam navijača Sarajeva i dva navijača Širokog Brijega, nad kojima je u tijeku kriminalistička obrada zbog osnovane sumnje da ih se može dovesti u vezu s kaznenim djelima koja su, nažalost, rezultirala tragičnim posljedicama", kazao je Čutura.

Amir Hodžić (21), Kemal Mutić (27), obojica iz Sarajeva, te Željko Zadro (59) iz Širokog Brijega, ozbiljnije su ozlijeđeni i zadržani na liječenju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

"Hodžić je zadobio teške ozljede, operiran je i stabilnog zdravstvenog stanja. Mutić je zadobio frakturu lubanje i on je, također, stabilan. Pacijent E.S. (20) zadobio je prostrelnu ranu, ali je nakon ambulantnog zbrinjavanja na svoju odgovornost zatražio da bude prebačen u Klinički centar u Sarajevu", kazala je Ana Marija Dedić, glasnogovornica bolnice u Mostaru.

Zadro je zadobio prostrelnu ranu lijeve natkoljenice. U mostarsku bolnicu primljeno je još šest osoba iz Sarajeva - dvije s ozljedama nanesenim vatrenim oružjem i četiri ozlijeđene udarcima kamenja i drugim tvrdim predmetima. Oni su nakon ambulantnog pregleda i pružene pomoći pušteni na kućnu njegu.

Nakon što je saznao za smrt starijeg brata, Igor Puljić prerezao je sebi vene. Ljekari su mu uspjeli spasiti život.

Neredi u Širokom Brijegu izbili oko 15.10, neposredno nakon dolaska oko 250 navijača Sarajeva pred stadion "Pecara".

"Odmah po izlasku iz autobusa dio navijača prekrio je lice šalovima kako bi policiji otežao identificiranje. Ti navijači su napali prolaznike, kao i policijske službenike iz osiguranja. Također, u Široki Brijeg je doputovao tri puta veći broj navijača Sarajeva od najavljenog. Naime, bilo je najavljen dolazak do 150 navijača. Nakon izbijanja nereda nepoznati počinitelj iz mase ispalio je hitac iz vatrenog oružja i pogodio Željka Zadru, koji se nalazio ispred obiteljske kuće, u neposrednoj blizini stadiona", rekao je Čutura.

Iz policije su pojasnili kako je ubrzo na mjesto nereda pristigla još jedna grupa navijača Sarajeva, kao i mještana i navijača Širokog Brijega, a sukobljene skupine gađale su se kamenjem i drugim tvrdim predmetima.

Čutura je kazao kako će istraga utvrditi je li bilo policijskih propusta u sprečavanju nereda.

Nasuprot tvrdnjama iz policije, navijači Sarajeva tvrde da su u Širokom Brijegu upali u klasičnu "sačekušu" te da su na njih iz vatrenog oružja pucali i policija i građani Širokog Brijega.

Navijači Sarajeva tvrde da su zaštitari s tribina stadiona gađali gostujuće navijače koji su se nalazili ispred "Pecare" te da nije isključeno da je Vedrana Puljića upravo ubio neko od pripadnika zaštitarske agencije koju je angažovao NK Široki Brijeg.

"Cijeli grad je navalio na navijače Sarajeva. Policija nas je razdvojila u dvije grupe, autobuse su propustili, dok su kombije i automobile zadržali na brdu, koje je blizu stadiona. Praktično, oni koji su ostali u kombijima i automobilima nisu ni znali šta se dešava oko stadiona. Policija je pucala iz vatrenog oružja i to se čula rafalna pucnjava. Bilo je nevjerovatno, kao da je ratno stanje. Padali su ranjeni na sve strane. Šta god da smo radili, nije se smjelo pucati na nas", rekao je jedan od navijača "bordo" tima.

Muhamed Alaim, kapiten Sarajeva, bio je jedan od svjedoka događaja u Širokom Brijegu. Nakon što je čuo pucnjavu izašao je iz stadiona i vidio kako Puljić pada na zemlju.

"Pokušao sam da naše navijače sprovedemo do ulaza na stadion, jer bi tamo bili koliko-toliko bezbjedni. Međutim, u tom trenutku je pored mene jedan momak pao kao pokošen. Prišao sam mu i okrenuo ga na leđa. Vidio sam lokvu krvi. Skinuo sam svoju majcu kako bih mu zaustavio krvaranje na glavi. Nije davao znake života", ispričao je Alaim.

Dodaje da je šokiran zvaničnim saopštenjima iz širokobriješkog MUP-a, u kojima navode kako nije bilo pucnjave, te da je nastradali navijač oduzeo policajcu pištolj. Alaim tvrdi kako je vidio da zaštitari na stadionu nogama udaraju djevojke koje su došle da navijaju za Sarajevo.

On ističe kako su ljudi iz NK Široki Brijeg učinili sve kako bi pomogli igračima i navijačima Sarajeva.

Prema nezvaničnim informacijama, policija u Širokom Brijegu juče je u vrijeme zaključenja ovog broja privela O.K. iz Širokog Brijega zbog sumnje da je upucao Puljića.

Sarajevo i Široki o neredima

U fudbalskim klubovima Sarajevo i Široki Brijeg tvrde da su učinili sve što su bili dužni za održavanje utakmice.

U FK Sarajevo naglašavaju kako sumnjaju u spremnost organizatora utakmice i lokalnih policijskih organa, koji su svojim nemarom dopustili da domaći huligani napadnu njihove navijače.

"Organizatoru i policijskim organima najavljen je dolazak autobusa, kombija i automobila s našim navijačima. Tokom putovanja tri puta su prekontrolisani od strane policije, koja je utvrdila da ničin me ugrožavaju događaj na koji su se uputili. Nažalost, odmah po izlasku iz autobusa počele su provokacije domaćih 'navijača', zapravo organizovane grupe huligana koji su, kako se kasnije pokazalo, bili naoružani", naveli su u saopštenju.

Predsjednik NK Široki Brijeg Zlatan Mijo Jelić izjavio je da je nogometašima i vodstvu FK Sarajevo zajamčena sigurnost.

"Druga stvar je što je u Široki Brijeg došlo tri do četiri puta više navijača Sarajeva nego što ih je bilo službeno najavljeno. Odmah po dolasku, oko pola sata prije zakazanog početka utakmice, počeli su izazivati nerede, fizički napavši prodavača ulaznica i zamjenika zapovjednika PU Široki Brijeg, otuđivši od prodavača ulaznice i torbu s novcem i nanijevši pritom obojici tjelesne ozljede", kazao je Jelić.

Zabrana posjeta gostujućim navijačima

U Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH ističu da je prerano govoriti o tome čija je odgovornost za tragediju u Širokom Brijegu te isključuju mogućnost kažnjavanja klubova zbog nemilih scena.

"Ne možemo zamjeriti klubu Široki Brijeg, jer su se nemile scene dešavale na ulici, a ne na stadionu. Odgovarati može jedino onaj ko je incident napravio na ulici. S druge strane gosti su, između ostalog, dužni domaćinima dostaviti informacije o broju i ruti kretanja njihovih navijača", kazao je Novak Damjanović, predsjednik Komisije za bezbjednost N/FS BiH.

On je istakao da N/FS BiH u budućnosti mora poduzeti drugačiji prilaz ovoj problematici.

"Možda bi trebalo zabraniti gostujućim navijačima dolazak na stadion domaćina, ali i s tim je pitanje šta bi se dobilo, jer sport bez navijača nema smisla. Zasad, nažalost, možemo konstatovati da je izgubljen mladi život, a Komisija će svoje konačno mišljenje iznijeti nakon što prikupimo sve podatke od klubova i policije", rekao je Damjanović.

V.R.

Protesti u Mostaru i Zenici

Navijači mostarskog Veleža, popularni "Red Army", jučer su na pola sata blokirali mostarski trg Musala kako bi izrazili svoj prosvjed zbog ubojstva Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo, koji je u nedjelju ubijen u Širokom Brijegu.

Navijači su mirnim prosvjedom željeli iskazati svoje nezadovoljstvo zbog sve izraženijeg huliganstva na nogometnim terenima u BiH, uslijed čega je izgubljen jedan mladi život.

"Ovo je najmanje što možemo učiniti. Dosta nam je nasilja i ubijanja! Sve što želimo je da normalno možemo gledati nogomet i ništa više", ogorčen je jedan navijača Veleža, koji je sudjelovao u prosvjedima.

Članovi Udruženja građana "Robijaši" juče su, takođe, u popodnevnim časovima ulicama Zenice mirnim mimohodom odali počast ubijenom navijaču Sarajeva Vedranu Puljiću i protestovali protiv sve češćeg nasilja na sportskim manifestacijama i terenima.

J.G.-A.M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije