BiH

Vehabije uhode Dodika

Vehabije uhode Dodika
Vehabije uhode Dodika

BANJALUKA - Pripadnici radikalnog islamskog pokreta vehabija u BiH prate kretanje predsjednika Vlade RS Milorada Dodika, upozorile su nadležne u RS obavještajne agencije iz regiona.

Prema operativnom izvještaju od 26. decembra prošle godine, u koji Srna ima uvid, petorica vehabija, jedan civil bez brade i jedna žena pokrivenog lica u tradicionalnoj islamskoj odjeći tog dana nadzirali su i snimali dolazak Dodika u Prijedor, gdje se održavao stranački skup SNSD-a.

U izvještaju se precizira da su lica snimila dolazak kolone vozila s premijerom, raspored pratnje i ulazak Dodika u objekat.

Petorica vehabija bila su raspoređena na parkingu iza hotela Prijedor, gdje se održavao skup, i na svim prilazima do objekta, dok je viši muškarac u smeđem odijelu i bez brade snimao kamerom, a kasnije mu se pridružila i opisana muslimanka.

Ova vehabijska grupa, koju su registrovale obavještajne službe, koristila je kombi transporter registarskih oznaka 423-J-164 zelene boje, vlasništvo Fahrudina Selimovića.

Prema operativnim saznanjima, ove vehabije koriste i kombi sa registracijom T37J761, čiji je vlasnik Ibrahim Mišić, a kreće se na prostoru Tomašice u naselju Sasne, opština Sanski Most u Federaciji BiH, kao i na relaciji Zenica - Prijedor - Tomašica - Bihać.

U izvještaju agencija nalaze se fotografije pripadnika prijeteće radikalne islamske grupe, kao i njihov pretpostavljeni identitet.

Grupu vehabija, koja nadzire sva kretanja premijera, čine Nedžad Gredelj iz Prijedora, Fahrudin Selimović i Omer Bosnić iz Zenice, Ibrahim Mašić, Ishak Ramić, Dževad Benić, Sajim Mujkanović i Almir Benić iz Sanskog Mosta, te Elvedin Pezić iz Busovače.

Ova grupa dovodi se u vezu s osobama koje bezbjednosne službe odranije prate zbog bliskosti s terorističkim pokretima, Osmanom Galijaševićem u Bosanskoj Krupi, koji je pripadnik pokreta "Crvena ruža" i "Zetra", Šerifom Pačkovićem iz Zenice, koji je predsjednik organizacije "Zlatni ljiljan", i Kemalom Alagićem iz Ljubije.

U obavještajnim i bezbjednosnim strukturama BiH nisu željeli mnogo da komentarišu navode do kojih je došla Srna.

Tako Mirko Lujić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), juče nije mogao da potvrdi niti negira navode iz objavljenog izvještaja, dodajući da će poslije njegove analize možda moći reći nešto više.

Upitan da li su SIPA poznati neki izvještaji domaćih ili stranih agencija u kojima bi se govorilo o ugroženosti Dodika, Lujić je kazao da su u svakodnevnoj komunikaciji s partnerskim agencijama u inostranstvu i zemlji i da pažljivo prate sve što se događa u vezi s tim.

Gojko Vasić, načelnik Krim-policije RS, kaže da mu nije poznat izvještaj koji je objavila agencija Srna, dodajući da mu je nepoznat i izvor tih podataka, koji su, po njegovom mišljenju, vjerovatno došli od strane drugih agencija.

"Mi sve svoje izvore podataka štitimo, a na osnovu njihove procjene prilagođavamo samo obezbjeđenje objekata i lica koja se štite", kazao je Vasić.

Što se tiče saradnje sa drugim agencijama, on je kazao da se tu tačno zna ko šta obezbjeđuje i radi, te da ne postoje nikakvi problemi u toj vrsti komunikacije, kako unutar BiH, tako i s agencijama drugih zemalja.

Vehabizam je radikalni pokret islama nastao u Saudijskoj Arabiji. U modernom vremenu karakteriše se kao ideološka osnova za terorističke pokrete u Avganistanu, Saudijskoj Arabiji i Iraku, te kao prijetnja miru u svijetu.

"Zemunci" planirali atentat na Dodika

Prema operativnim saznanjima, pripadnici zloglasnog "zemunskog klana" planirali su tokom 2006. godine atentat na Milorada Dodika, premijera RS.

Egzekutor je trebalo da bude Sretko Kalinić Zver, koji je nedavno uhapšen u Hrvatskoj, inače poznat kao brutalni hladnokrvni ubica.

Do informacija da "zemunci" uz pomoć nekih kriminalnih grupa iz BiH planiraju atentat na Dodika došli su u MUP-u Kantona Sarajevo, koji ih je 69. i 14. decembra 2006. godine pod oznakom "strogo povjerljivo" i "hitno", dostavio Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), MUP-u Federacije, MUP-u RS i komesaru Evropske policije.

Prema tim informacijama, atentat koji su planirali pripadnici "zemunskog klana" trebalo je da bude izveden u Sarajevu, a kao bliža lokacija se navodio objekta OHR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije