BiH

Velika Britanija se vojno vraća u BiH

Velika Britanija se vojno vraća u BiH
Foto: Pixabay/Pexels/Ilustracija | Velika Britanija se vojno vraća u BiH

BANJALUKA - Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra načine na koje može ponovo pojačati vojni angažman u BiH, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" u Ambasadi te zemlje u BiH.

"Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje snažno posvećeno sigurnosti i stabilnosti BiH i cijelog zapadnog Balkana. Iako nemamo planove za povećanje prisustva u pogledu učešća u mirovnoj operaciji, sagledavamo načine da pojačamo naš vojni angažman u BiH, uključujući bilateralno i putem Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu", objašnjeno nam je.

Iz ovog odgovora se može zaključiti da se vojnici te zemlje ne bi vraćali u EUFOR, iz kojeg su izašli kada je stupio na snagu sporazum o odnosima s EU nakon njenog izlaska iz tog bloka, nego da bi njihov vojni angažman mogao biti realizovan putem NATO-a ili uz sporazum između UK i BiH. 

Inače, "Nezavisne novine" su ovih dana dobile nezvaničnu informaciju da će NATO povećati svoje trupe u BiH za vrijeme održavanja izbora, međutim ovo je postala uobičajena praksa, s obzirom na to da NATO uvijek pred izbore u BiH pošalje dodatne vojnike. Da li bi eventualni britanski angažman bio u sklopu ovih aranžmana ili nešto novo - zasad nije poznato. 

Međutim, ima naznaka da bi se moglo raditi o novom tipu angažmana s obzirom na to da je britanska vlada ovih dana najavila da će slati svoje trupe širom Evrope zbog onoga što percipiraju kao prijetnju Rusije evropskoj bezbjednosti.

Liz Tras, ministarka spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, je u nedjelju izjavila da Rusija ugrožava bezbjednost, mir i stabilnost u Evropi, navodeći kao primjer ruske aktivnosti u Ukrajini i na zapadnom Balkanu. 

"Kampanja Moskve protiv Ukrajine i naših prijateljskih demokratskih zemalja podriva same temelje evropske bezbjednosti. Od vitalne je važnosti da se suočimo s jasnom i momentalnom prijetnjom koju predstavlja Rusija. Njihove maligne aktivnosti prelaze granice Ukrajine. Rusija koristi svoj uticaj da zapali plamen haosa na zapadnom Balkanu", izjavila je Trasova. 

Odmah nakon pominjanja zapadnog Balkana Trasova je dodala da njena zemlja pojačava diplomatske napore uz uvođenje i mogućnosti vojnog odvraćanja.

"Nudimo NATO-u dodatne brze mlazne avione, ratne brodove i vojne specijaliste. Povećaćemo broj trupa u Estoniji, a imamo i vojni nosač aviona Njenog visočanstva 'Princ od Velsa' u pripravnosti ako bi došlo do daljeg jačanja tenzija", izjavila je Trusova. 

Aleksandar Radić, vojnobezbjednosni ekspert iz Beograda, kaže za "Nezavisne novine" da je Britanija bila snažno prisutna u BiH tokom devedesetih godina prošlog vijeka i da su uvijek imali uticaj na dešavanja. 

"Ako se sećate, oni su tada u centralnoj Bosni i te kako bili spremni da pokažu zube i volju da direktno utiču na zbivanja na terenu. Kasnije su tokom implementacije imali bazu u Ramićima kod Banjaluke u jačini jedne divizije, a onda su se kao i Rusi vojno isključili i sad verovatno žele da pronađu model da vrate deo tog uticaja koji su imali", kaže on. 

Dodaje da Britanija istorijski želi da bude vojno i politički prisutna na globalnom nivou, a da se sada, tokom ukrajinske krize, pokazuju kao čvrsta osovina s Vašingtonom u vezi s aktivnostima Moskve u Evropi. 

Radić ističe da se iza scene vjerovatno priprema način koji bi im omogućio da se vrate u BiH kroz vojno prisustvo i da ocjenjuje da postoje bezbjednosni rizici koje žele da spriječe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije